Este puțin probabil ca economia Marii Britanii să revină la dimensiunea sa pre-COVID până la sfârșitul anului 2022, iar șomajul pare să crească brusc în prima jumătate a anului viitor, a avertizat joi Confederația Industriei Britanice.

CBI a estimat că economia Marii Britanii se va micșora cu un record de 11,1% anul acesta ca urmare a coronavirusului, înainte de a crește cu 6,0% anul viitor și cu 5,2% în cursul anului 2022. Șomajul va crește la 2,51 milioane de persoane, sau 7,3% din forța de muncă, în al doilea trimestru al anului viitor, după încheierea unui program guvernamental.

„Trebuie pur și simplu să găsim noi modalități de a determina companiile să investească la începutul anului 2021, dacă dorim să avansăm rapid recuperarea”, a declarat Tony Danker, noul director general al CBI.

Previziunile de creștere ale CBI sunt în linie mare cu cele de la Biroul pentru responsabilitate bugetară al guvernului luna trecută, care a prezis, de asemenea, o redresare lentă, deoarece Marea Britanie se confruntă cu provocări suplimentare atunci când o tranziție post-Brexit se încheie pe 1 ianuarie.

CBI a spus că, chiar dacă prim-ministrul Boris Johnson este de acord cu un acord comercial cu UE pentru a evita tarifele, guvernul ar trebui să lucreze pentru a oferi îndrumări clare întreprinderilor și pentru a se asigura că aranjamentele la frontieră se desfășoară fără probleme și că există o flexibilitate temporară a problemelor precum normele UE privind datele.

„Guvernul trebuie să demonstreze aceeași agilitate și alocare a resurselor ca și în cazul COVID”, a spus Danker. Un eșec în a ajunge la un acord comercial ar lăsa economia cu 1% mai mică la sfârșitul a doi ani, chiar dacă guvernul ar oferi un anumit sprijin pentru a atenua lovitura și ar provoca daune suplimentare pe termen lung, a estimat CBI.

Pentru a stimula creșterea, guvernul ar trebui să subvenționeze temporar investițiile întreprinderilor în tehnologia de creștere a productivității și să reducă impozitele pe proprietatea afacerilor, a spus Danker, descriind cererea acumulată drept un „arc spiralat”.

Citeste continuarea Economia Regatului Unit nu se va recupera de la COVID până la sfârșitul anului 2022

Share:

administrator

Lasă un răspuns