Organizarea reţelei de vaccinare anti Covid-19 provoacă nemulţumire în rândul autorităţilor locale, cărora li s-a trasat, miercuri, sarcina identificării în 48 de ore şi apoi a amenajării centrelor pentru imunizare. Buzăul va avea 19 puncte, în 12 localităţi, care trebuie igienizate şi dotate cu frigidere cu termometru.

Au primit solicitare în acest sens, de la DSP Buzău, primăria municipiului Buzău, unde vor fi şapte centre de vaccinare, primăria Râmnicu Sărat, care trebuie să găsească două spaţii pentru campania sanitară, şi localităţile Nehoiu, Pătârlagele, Pogoanele, Berca, Vadu Paşii, Verneşti, Mărăcineni, Merei, Parscov şi Smeeni.

Potrivit recomandărilor din notificarea transmisă primăriilor, spaţiul solicitat trebuie să aibă o suprafaţă generoasă, holuri de aşteptare, cel puţin patru cabinete individuale pentru vaccinare de cel puţin 9 mp fiecare, un alt spaţiu pentru cei care, după ce ies de la vaccinare, vor să isi mai revină după injecţie.

Clădirea trebuie să mai dispună de un alt spaţiu pentru triaj epidimiologic şi o altă încăpere pentru depozitarea vaccinului într-un frigider special, cu termometru. Răspunsurile UAT-urilor trebuie formulate până vineri după-amiază.

Solicitarea DSP a stârnit reacţii de revoltă în rândul unora dintre reprezentanţii primăriilor care trebuie să asigure infrastructura reţelei de vaccinare anti Covid-19.

”Cum să ne impuneţi şi în 48 de ore ca autoritate publică locală ca şi garant al condiţiilor de desfăşurare a acţiunii de vaccinare? Sunteţi normali la cap? Sau dacă se intâmplă ceva cu oamenii care se vaccinează să dati vina pe frigiderul nostru cu termometru. Hai că poate noi, mai bogati, vă punem la dispoziţie un spaţiu, dar cu specialişti în dezinfecţie, cu pază, cu organizare veniţi voi mă”, scrie pe Facebook Anghel Stănescu, secretarul primăriei Smeeni.

Autorităţile sanitare din judeţul Buzău spun că până în prezent nu au venit precizări legate de sursa cheltuielilor pentru amenajarea spaţiului.

Primii buzoieni care vor fi vaccinaţi împotriva virusului sunt personalul din sistemul medical public şi privat şi cel care deserveşte activităţi critice, de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educaţie, alimentaţie sau energie.

Şi grupele de risc, vârstnici şi persoane cu boli cronice, acolo unde s-a constatat că sunt comorbidităţi la COVID-19, vor beneficia de vaccin.

Într-o conferinţă de presă, susţinută la Buzău, Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban, a declarat că Guvernul a stabilit în cadrul Strategiei de vaccinare a populaţiei împotriva COVID-19 numărul de centre de vaccinare.

Autorităţile române au comandat aproape 11 milioane de doze. Specialiştii avertizează, însă, că masurile de protecţie trebuie menţinute până când peste 70% din populaţie va fi imunizată. Se estimează că vaccinarea va debuta, cel mai probabil, la începutul anului viitor, iar la populaţia generală vaccinul va ajunge abia la începutul verii 2021.

Share:

administrator

Lasă un răspuns