2020 a fost cel mai secetos an din istoria ultimilor 100 de ani in România, iar luna aprilie a fost vârful roșu al măsurătorilor meteorologice efectuate vreodatăîn țara noastră. Aceste afirmații îi aparțin unui agrometeorolog al ANM și arată în ce stare este de fapt solul destinat agriculturii care a avut de suferit extrem de mult in perioada menționată.

Guvernul României condus indubitabil în mod incoerent de către liberalul Ludovic Orban a inclus la despăgubiri parțial culturile afectate de secetă, nedreptățind spre exemplu categorii precum pomicultorii sau fermierii care au avut culturi în primăvara lui 2020.

Dacă Guvernul omite să fie corect față de agricultorii din România, social-democrații includ în programul de guvernare măsuri clare pentru susținerea corectăși eficientă a sectorului agroalimentar și prin gestionarea corectă a apei astfel încât să existe un management al secetei.

PSD propune așadar perdele de protecție, utilizarea apelor de suprafață, folosirea tehnologiilor eficiente cu apă putină, dar și creșterea calității apei.

Bine de știut este faptul că bugetul pentru această componentă este de 500 de milioane de euro, vine pe filiere UE și PRR și ar urma să fie aplicate în următoarele 48 de luni.În același timp, trebuie dezvoltat sistemul de antigrindinăși de creștere a precipitațiilor, iar bugetul alocat aici este de 200 de milioane de lei, bani din bugetul de stat. Aceasta măsură ar urma să fie implementată în doar 24 de luni.

Share:

administrator

Lasă un răspuns