Coacăzele sunt fructe bogate în antioxidanți și fitonutrienți, care asigură organismului multiple beneficii. Roșii sau negre, coacăzele sunt surse excelente de vitamine esențiale și minerale și sunt recomandate pentru consum atât în stare naturală, cât și în dulceață. Mai jos îți spunem câteva dintre cele mai simple rețete de dulceață de coacăze roșii pe care le poți face acasă.

Coacăzele, roșii sau negre, sunt bogate în fibre, sărace în grăsimi și calorii, remediu excelent pentru anemii, insomnie sau oboseală cronică, iar asta le recomandă pentru o gustare sănătoasă în orice moment al zilei. Dacă vrei să te bucuri de gustul proaspăt al coacăzelor în orice moment al anului, îți recomandăm câteva rețete sănătoase de dulceață de coacăze roșii.

Rețete pentru dulceață de coacăze roșii

Dulceață de coacăze roșii – rețetă rapidă și foarte ușor de pregătit

2 kg coacăze roșii; 1,5 kg zahăr; 1 litru apă; 2 lămâi.

Mod de preparare

Coacăzele se spală bine în apă rece și se înlătură boabele moi ori stricate. Se lasă la scurs. Între timp, într-un vas încăpător se pune apa și zahărul pe foc și se amestecă până zahărul se dizolvă complet și se transformă în sirop.

Peste sirop se adaugă și zeama de la lămâi împreună cu coacăzele și se lasă pe foc până când coacăzele încep să plutească deasupra. Se amestecă continuu pentru a nu se prinde dulceața de vas.

Când dulceața este gata, se lasă să se răcească, după care se pune în borcane curate și sterilizate, se pun capacele deasupra și se depozitează într-un loc întunecos, ferit de razele soarelui.

Coacăze roșii pentru dulceață și gem

Jeleu de coacăze roșii cu zmeură

500 gr coacăze roșii; 100 gr zmeură; Zeama de la o lămâie; 200 ml apă; 400 gr zahăr.

Mod de preparare

Se spală bine coacăzele, se îndepărtează codițele, după care se lasă la scurs. Se mută într-un vas bun pentru foc, iar peste ele se adaugă apa, zeama de la o lămâie și se lasă pe foc până în punctul de fierbere.

Coacăzele se iau de pe foc și se trec printr-o sită fină sau printr-un robot de bucătărie ce are funcția de pasare, pentru a obține toată pulpa din fruct. Se trec prin sită și boabele proaspete de zmeură și se pasează până vei obține pastă. Toată pasta obținută, dar și siropul în care au fiert coacăzele, se mai trec o dată prin sită pentru a rămâne doar pulpa, fără alte impurități.

Tot piureul obținut se pune din nou în vasul pentru fiert, se adaugă zahărul și se lasă la fiert, amestecând constant. Se culege spuma care se formează deasupra, iar din momentul în care jeleul de coacăze începe să fiarbă, se mai lasă până în momentul în care se observă o consistență densă a compoziției. Se mai lasă la fiert pentru câteva minute și se oprește focul.

Jeleul fierbinte se pune în borcane curate și uscate și se păstrează în cămară pentru iarnă.

Îți recomandăm și:

Dulceață de trandafiri – rețete pentru cea mai aromată și parfumată dulceață

Gem de coacăze roșii

1,200 gr coacăze roșii; 700 gr zahăr; Sucul de la o lămâie.

Mod de preparare

Coacăzele roșii se spală bine sub un jet de apă rece și se lasă la scurs. Ulterior, se mută într-un vas, se adaugă zahărul peste și se păstrează la frigider pentru 8 ore. După acest interval, coacăzele și zahărul se pun la fiert și se lasă pentru aproximativ 10 minute, până când fructele devin moi. Compoziția de gem de coacăze se ia de pe foc și se trece printr-o sită deasă pentru a elimina sâmburii ori alte impurități.

Gemul de coacăze roșii se pune din nou pe foc, iar când siropul se îngroașă puțin, se adaugă și sucul de lămâie și se mai lasă la fiert pentru aproximativ 2 minute.

Gemul se pune în borcane sterilizate imediat cum le-ai luat de pe foc, se pun capacele și se lasă să se usuce lent, acoperite cu un prosop. Când gemul de coacăze s-a răcit, se transferă într-un loc răcoros și întunecat.

Dulceață de coacăze

Dulceață din coacăze roșii

1 kg coacăze roșii; 180 gr zahăr.

Mod de preparare

Coacăzele împreună cu zahărul se pun într-un vas și se pun pe foc până când compoziția capătă o consistență de dulceață. Se amestecă foarte des pentru a nu se prinde dulceața de vas. După ce ai testat o picătură din dulceață, iar aceasta este omogenă, poți opri dulceața de pe foc și o poți transfera în borcane curate.

Borcanele cu dulceață se pun într-un vas mare, încăpător, se adaugă apă în vas cât să treacă peste capace, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să mai fiarbă pentru încă 20 de minute. Când totul este gata, borcanele se lasă să se răcească acoperite cu un prosop, după care se depozitează în cămară.

Vezi și cum se face cea mai bună dulceață de vișine

Gem de coacăze roșii și căpșuni

650 gr coacăze roșii; 650 căpșuni; 500 gr zahăr; ½ lămâie.

Mod de preparare

Coacăzele și căpșunile se spală bine și se curăță de codițe. Dacă sunt căpșuni mai mari, acestea se pot tăia în două bucăți mai mici. Pentru a da o textură gustoasă dulceței poți stoarce câteva coacăze pentru a obține suc dulce acrișor.

Într-un vas se pun toate fructele, zahărul și sucul de coacăze deasupra, se amestecă bine și se lasă peste noapte la frigider. A doua zi toată compoziția se pune la fiert până când zahărul se topește complet. Când zahărul se topește, se va forma spumă deasupra, această se ia cu o paletă și gemul se mai lasă la fiert pentru aproximativ 30 de minute.

În ultimele minute de fierbere, peste gemul de coacăze se adaugă și sucul de lămâie. Când gemul este gata, după ce ai făcut testul cu farfuria rece și picătura de gem, dacă gemul are o compoziție densă și nu curge, atunci se transferă în borcane curate și sterilizate, se pun capacele peste și se întorc borcanele cu capacul în jos până când se răcește complet gemul. Gemul se păstrează în cămară, la loc răcoros și întunecat.

Gem din coacăze roșii

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns