Dulceața de mure bine coapte este fină, aromată și extrem de gustoasă, un deliciu pe care îl poți face și tu foarte ușor acasă. Mai jos îți spunem câteva rețete rapide de dulceață de mure.
Dulceața de mure poate fi consumată ca atare, adăugată în cele mai bune prăjituri ori lângă o cupă de înghețată delicioasă în plină vară. Te învățăm cum să faci o porție savuroasă de dulceață de mure.
Rețete pentru dulceață de mure
Dulceață de mure – rețetă clasică
500 g mure 350 g zahăr 200 ml apă două linguri zeamă de lămâie
Mod de preparare
Spală murele, ideal e să fie cât mai coapte, în mai multe rânduri de apă rece, apoi zdrobește-le cu unealtă de piure. Combină fructele cu zeamă de lămâie și dă-le la foc mare până dau în clocot, amestecând constant.
Redu focul și mai lasă cratița până când compoziția scade aproape la jumătate. Spumează dulceața de mure atunci când este gata și toarn-o în borcane curate. Pune capacul, întoarce borcanele invers și lasă-le să se răcească așa. Dulceața este gata și poate fi păstrată în cămară.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro
Dulceață de mure – rețetă rapidă
3 kg mure 2 kg zahăr o lămâie
Mod de preparare
Murele alese şi spălate se pun într-un vas special de dulceaţă cu 300 ml apă. Când încep să fiarbă, se trage vasul de pe foc şi se pasează fructele printr-o sită deasă. După pasare, piureul se cântăreşte şi, pentru fiecare 900 g de piure, se adaugă un kg de zahăr.
Piureul şi zahărul se pun din nou la fiert. Se lasă 5 minute pe foc din momentul în care dă în clocot şi, înainte de a trage vasul de pe foc, se adaugă sucul strecurat de lămâie. Se pune dulceaţa caldă în borcane, se astupă şi se pun pe capac să se răcească aşa.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Dulceață de mure – rețetă fără conservanți
1 kg de mure;o lămâie;800 gr zahăr;o păstaie de vanilie.
Mod de preparare
Murele se spală bine în apă rece și se lasă la uscat pe un șervețel. Când sunt uscate bine, se pun într-un vas împreună cu zahărul și se zdrobesc cu ajutorul unei linguri, pentru a pătrunde mai bine zahărul.
Vasul cu mure și cu zahăr se pune pe foc, se adaugă și păstaia de vanilie și se lasă la fiert pentru 5, 6 minute, amestecând continuu. Când zahărul începe să se topească, se adaugă și zeama unei lămâie și se mai lasă totul la foc până ajunge în punctul de fierbere.
Dulceața de mure se ia de pe foc și se lasă pentru 12 ore să se odihnească. A doua zi, dulceața se pune din nou la fiert pentru aproximativ 30 de minute, după care se testează dacă este gata. Se ia o picătură de dulceață și se pune pe o farfurie rece. Dacă dulceața își păstrează forma și nu se dezintegrează, înseamnă că este gata.
Dulceața de mure se pune fierbinte în borcane, se pun capacele și se întorc borcanele cu capacul în jos. Când s-a răcit perfect, dulceața se depozitează în cămară.
Gem de mure cu lămâie și busuioc
500 gr mure;220 gr zahăr;o lămâie;2-3 frunze de busuioc.
Mod de preparare
Murele se spală bine în apă rece, după care se pun într-un vas împreună cu zahărul și se lasă la fiert până când încep să dea în clocot. Atunci, se adaugă și sucul de la o lămâie împreună cu coaja rasă și se continuă fierberea.
Între timp, frunzele de busuioc se taie mărunt, se iau cânteva linguri din gemul de mure de pe foc și se amestecă bine până se obține o pastă omogenă. Pasta se adaugă ulterior în vasul cu gem de mure și se mai lasă la fiert pentru aproximativ 15 minute sau până când gemul capătă consistența dorită.
Gemul de mure se ia de pe foc, se pune în borcane cu capac și se lasă să se răcească. Ulterior, gemul poate fi păstrat într-un loc răcoros, frigider sau cămară.
Sirop de mure
1 kg mure;1 kg zahăr;500 ml apă;o lămâie.
Mod de preparare
Murele se pun într-un vas cu zahărul și se lasă împreună pentru câteva ore, 3-4 ore, până când se topește zahărul. După acest timp, se zdrobesc fructele și se trec prin sită, pentru a separa sucul de semințe.
Se adaugă cantitatea de apă peste fructe și siropul obținut și se pune totul la fiert pentru aproximativ o oră, amestecând din când în când. Spre finalul fierberii, se adaugă zeama de la lămâie și se mai lasă pe foc pentru aproximativ 10 minute.
Când este gata, se toarnă fierbinte în recipiente din sticlă, iar când se răcește poate fi păstrat la frigider. Cea mai simplă rețetă pentru sirop de mure aromat.
Sursă foto: Shutterstock.com