Dulceața de smochine reprezintă modalitatea perfectă de a păstra aroma fructelor peste iarnă. Dulci, aromate și parfumate, smochinele verzi, mov sau galbene se pregătesc foarte ușor pentru dulceață. Iată ce ai de făcut.

Smochinele au un gust dulce acrișor, conțin vitamine precum vitamina A, B, C, dar și fier și magneziu și sunt considerate fructe nutritive cu proprietăți multiple pentru organism. Fructele își pot păstra calitățile nutritive și dacă sunt pregătite pentru dulceață, așa că mai jos te învățăm câteva rețete foarte simplu de încercat acasă pentru dulceață de smochine.

Rețete pentru dulceață de smochine

Dulceață de smochine – rețetă clasică

1 kg smochine mici; 700 gr zahăr; 1 pahar de apă (200 ml); O lămâie.

Mod de preparare

Smochinele se spală, se curăță de codiță și se pun într-un vas încăpător, peste care se adaugă zahărul, zeama de la lămâie și apa. Se pune vasul la rece în frigider până a doua zi, timp în care fructele cu zahărul formează siropul.

Dulceață de smochine – vrei un borcan cu dulceață de smochine
Dulceață de smochine – cum se face dulceața de smochine
Dulceață de smochine – smochine proaspete

A doua zi se pune vasul cu smochine pe foc, la foc mare, se amestecă continuu, până când se încheagă siropul și fructele se desfac ușor, aproximativ 30 de min. După acest timp, se testează dulceața, iar dacă este gata se adaugă și feliile subțiri de lămâie tăiate și dulceața se pune în borcane curate și uscate,

După ce s-a răcit, dulceața de smochine poate fi păstrată în cămară sau într-un loc întunecat și aerisit.

Sirop și dulceață cu smochine

Dulceață de smochine întregi

1 kg de smochine nu foarte bine coapte; 700 grde zahăr; 300 ml apă; 2 linguri zahăr vanilat; Zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Smochinele se spală, se curăță de codițe și se înțeapă din loc în loc cu un ac. Între timp, se pune apa la fiert împreună cu zahărul și se lasă până când se formează un sirop. Când s-a format siropul, se adaugă smochinele, zahărul vanilat, zeama de lămâie și se lasă la foc mic să fiarbă. Zeama formată deasupra trebuie înlăturată cu o spatulă.

În timpul fierberii, smochinele își schimbă culoarea. Atunci când devin translucide, înseamnă că dulceața este gata. Dulceața se pune fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil, se pun capacele și se întorc cu capacele în jos, după care se lasă într-un loc cald sau acoperite cu o pătură, până se răcește.

Când s-au răcit, borcanele se păstrează în cămară sau într-un loc răcoros.

Smochine întregi din dulceață

Dulceață de smochine confiate

500 gr smochine; 500 gr zahăr; 100 ml apă rece; O jumătate de lămâie tăiată felii sau cubulețe.

Mod de preparare

Smochinele se spală cu apă rece, se șterg cu un șervețel și se înțeapă cu o scobitoare în câteva locuri pentru a pătrunde mai bine zahărul în interul smochinelor în timpul fierberii.

Se pune la fiert apa cu zahărul într-un vas încăpător, iar când siropul s-a format și fierbe, se adaugă și lămâia tăiată felii. Se mai lasă totul la fiert pentru câteva minute, iar când siropul are consistența potrivită, se adaugă și smochinele întregi și se amestecă ușor pentru a ajunge toate în sirop.

Dulceața de smochine se mai lasă pe foc pentru încă 15 minute din momentul fierberii, iar spuma care se formează deasupra trebuie înlăturată de fiecare dată. După timpul de fierbere, dulceața de smochine se ia de pe foc, se acoperă cu un prosop de bucătărie umed și se lasă la odihnit până a doua zi.

A doua zi dulceața se mai pune la fiert pentru încă 10 minute din momentul fierberii, după care se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Dulceața rece poate fi așezată în borcane și păstrată pentru iarnă.

Dulceață de smochine

Dulceață de smochine – rețetă simplă și foarte rapidă

3 kg de smochine; 1,5 kg de zahăr; 3 lămâi

Mod de preparare

Se spală smochinele, se curăță de codițe și se taie în bucățele mici. Se pun într-un vas, se adaugă zahărul peste el, sucul de lămâie și se lasă până a doua zi, timp în care se amestecă de câteva ori pentru a ajuta la dizolvarea zahărului, dar și pentru a extrage cât mai mult suc din fructe.

A doua zi se strecoară sucul de fructe, iar acesta se pune la fiert până când dă în clocot, după care se adaugă și fructele strecurate. Se lasă totul la fiert pentru aproximativ jumătate de oră, după care sucul se separă din nou de fructe și se mai lasă la fiert până când cantitatea de suc se reduce la jumătate. Se adaugă din nou smochinele în suc și se mai lasă la fiert pentru aproximativ 20 de minute.

Pentru a verifica dacă dulceața de smochine este gata, poți lua o lingură din sirop, îl pui pe o farfurie, iar dacă este o compoziție legată înseamnă că este gata.

Dulceața fierbinte se pune în borcane sterilizate, se așează capacele, după care se lasă să se răcească natural.

Smochine coapte și dulceață aromată

Dulceață de smochine umplute cu miez de nucă

1 kg smochine; 1 kg zahăr; Miez de nucă întreg; Zeama de la o lămâie; Un baton de vanilie; Un pahar cu apă rece.

Mod de preparare

Smochinele se spală bine cu apă rece, se curăță de codițe și se lasă la scurs pe un șervețel. Se înțeapă fiecare smochină în câteva locuri cu o scobitoare ascuțită. Miezul de nucă se rupe în sferturi și, prin orificiul din partea de jos a fiecărui fruct, se introduce cu grijă câte un miez mai mic de nucă. Nu forța smochinele pentru a nu se zdrobi.

Zahărul se pune împreună cu apa într-un vas și se lasă pe foc până când se formează un sirop. Când siropul este legat, se adaugă smochinele pe rând, batonul de vanilie secționat pe lung și zeama de la lămâie. Se lasă să dea în clocot totul și se mai lasă la fiert pentru 2,3 minute, după care se oprește focul. Vasul cu dulceață se acoperă cu un prosop curat și se lasă să se răcească. În tot acest timp, smochinele eliberează sucul lor intern.

Când dulceața s-a răcit, se pune din nou la fiert și se mai fierbe până când siropul are o compoziție legată. Când este gata dulceața, se scoate batonul de vanilie și se toarnă dulceața fierbinte în borcane. Se pun capacele și se acoperă borcanele cu prosoape, lăsându-le să se răcească lent.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns