Preparatele din lavandă sunt adesea considerate un mare ajutor în caz de migrene, balonări sau insomnii. Levănțica reduce stările de anxietate, simptomele depresiei, ameliorează tulburările digestive, dar și durerile nevralgice și reumatismele. Citește mai jos cum se face ceai de lavandă și care sunt beneficiile consumului regulat.

Lavanda este folosită încă din antichitate datorită calităților ei aromatice. În trecut, aceasta era folosită pentru parfumarea hainelor și a băilor, mai ales că, numele său provine de la cuvântul latin “lavare” și înseamnă “spălare”.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ceai de lavandă – mod de preparare

Se pregătește din patru linguri de lavandă uscată și 500 ml de apă. Se fierb împreună pentru cinci minute, după care ceaiul se strecoară și se consumă câte o cană după fiecare masă principală. Ceaiul poate fi îndulcit cu puțină miere.

Ceai de lavandă

Infuzie de lavandă

Este nevoie de 2 lingurițe de flori de lavandă și 150 ml de apă fiartă. Lavanda se adaugă într-o cană de apă și se lasă la infuzat în cana acoperită pentru 5-10 minute. Infuzia de lavandă se poate consuma de până la 3 ori pe zi, în funcție de afecțiuni.

Tinctură de lavandă

Tinctura se pregătește din 100 de grame de flori uscate și 500 ml de alcool de secară. Se pun într-un recipient și se lasă la macerat pentru două săptămâni. Tinctura obținută se pune în sticluțe mici, închise la culoare și se depozitează într-un loc răcoros.

Lavanda – proprietăți

Antiseptice; Antispastice; Sedative; Hipotensoare; Diuretice; Sudorifice; Carminative; Relaxante; Anticolitice; Relaxante; Anxiolitice; Analgezic; Antitumoral.

Flori uscate de lavandă

Ceai de lavandă – beneficii

Ceai de lavandă pentru uz intern

Tratează insomniile; Adjuvant pentru atacuri de panică; Tratează durerile de stomac; Reduce tensiunile psihice și conferă o stare de liniște; Combate spasmele de la nivelul tractului gastrointestinal; Menține tensiunea arterială în limite normale; Ajută la detoxifierea organismului; Contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos; Ameliorează durerile de cap; Grăbește vindecare infecțiilor urinare; Luptă împotriva infecțiilor bacteriene și fungice de la nivelul pielii, Bun pentru afecțiuni cardiace pe fond nervos; Calmant pentru reumatism; Bun pentru afecțiuni respiratorii precum răceală, bronșită, faringită, amigdalită.

Ceai din flori de lavandă

Lavandă pentru uz extern

Contribuie la menținerea sănătății pielii; Previne căderea părului și îi conferă strălucire – spălături locale cu infuzie de lavandă; Menține sănătatea orală – spălături locale cu infuzie de lavandă;

Contraindicații ceai de lavandă

Ceaiul trebuie consumat cu moderație și doar după indicațiile medicului specialist. Principalele efecte secundare ce pot apărea, în urma unui consum în exces, pot fi: senzație de greață și vărsături, iritații cutanate.

Sursă foto: 123rf.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns