Rozmarinul este condimentul adesea folosit pentru aroma și gustul său în diferite preparate culinare, însă se poate folosi și pentru prepararea ceaiurilor. Este un adjuvant pentru memorie, dar și un tonic digestiv și stimulent al circulației cerebrale. Ai încercat până acum să faci ceai de rozmarin?

Rosmarinus, în denumirea științifică, este de origine mediteraneană și crește de multe ori în apropierea mării. Crenguțele de rozmarin sunt folosite încă din antichitate datorită acțiunilor sale multiple. Iată care sunt beneficiile consumului de ceai de rozmarin.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ceai de rozmarin – mod de preparare

Pentru o linguriță cu vârf de rozmarin uscat ai nevoie de 250 ml de apă clocotită. Se lasă totul la infuzat pentru 15 minute, la temperatura camerei, după care se strecoară și se consumă pe durata zilei, cu 30 de minute înainte de masă.

Macerat la rece

Infuzia se pregătește dintr-o linguriță cu vârf de plantă adăugată în 250 ml de apă rece. Se lasă totul la macerat timp de 6-8 ore, la temperatura camerei, apoi se strecoară și se beau 2 căni pe zi.

Beneficiile ceaiului de rozmarin

Rozmarin – proprietăți

Antispastic; Antireumatic; Diuretic; Antihipertensiv; Antiseptic respirator; Antioxidant; Antiinflamator; Antifungic; Antitumoral; Tonic digestiv; Coleretic; Antistress; Îmbunătățește capacitatea de concentrare; Îmbunătățește memoria.

Ceai de rozmarin – beneficii

Pentru uz intern

Reduce senzația și stările de amețeală; Menține tensiunea arterială în limite normale; Elimină disconfortul de la nivelul aparatului osteo-articular; Îmbunătățește și stimulează digestia; Reduce spasmele care pot apărea la nivelul tractului intestinal; Stimularea producerii și eliminării de bilă; Reduce surmenajul psihic și intelectual.

Pentru uz extern

În caz de amețeală; Bun pentru migrene; Adjuvant pentru indigestie; Bun pentru gută; Reumatism; Indicat pentru hipertensiune arterială; Se utilizează în ateroscleroză; Insuficiență circulatorie periferică; Dureri musculare.

Rozmarin uscat pentru ceai

Rozmarin – condimentul ideal pentru aromatizarea mâncării

Frunzele de rozmarin conțin substanțe bioactive naturale de origine vegetală precum ulei eteric, tanin, saponozide, dar și acid ursolic, polifenol care are rolul de a ajuta la arderea grăsimilor, acid oleanolic, vitamina C și săruri minerale.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de rozmarin uscat

Calciu, Ca – 1280 mg ; Fier, Fe – 29.25 mg; Magnesiu, Mg – 220 mg; Fosfor, P – 70 mg; Potasiu, K – 955 mg; Sodiu, Na – 50 mg; Zinc, Zn – 3.23 mg; Cupru, Cu – 0.55 mg; Mangan, Mn – 1.867 mg; Seleniu, Se – 4.6 μg.

Contraindicații ceai de rozmarin

Ceaiul de rozmarin trebuie consumat cu moderație și doar după indicațiile medicului specialist. Principalele efecte secundare ce pot apărea, în urma unui consum în exces, pot fi: senzație de greață și vărsături, iritații cutanate.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns