Coada calului este cunoscută drept planta cu cea mai mare concentrație de siliciu, mineral esențial pentru sănătatea organismului. Beneficiile majore ale plantei se datorează proprietăților antioxidante, antiinflamatorii și ingredientelor active din compoziție. Citește cum se face ceai de coada calului, dar și ce beneficii are.

Coada calului este planta care se găsește pe toată întinderea Europei și a Statelor Unite, face parte din familia Equisetaceae și este cunoscută drept plantă medicinală încă din Antichitate. Este o plantă erbacee, care apare adesea pe marginea apelor, terenuri apoase, în câmpie și regiune montană.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Coada calului este cunoscută și sub denumirea de baba ursului, peria ursului, bota cucului, bota calului, coada iepei, coada mânzului sau mânzoaică.

Coada calului – proprietăți

Antiinflamator; Antimicrobian; Astringent; Hemostatic; Diuretic; Expectorant; Bronhodilatator; Remineralizant; Reduce aciditatea gastrică; Dezinfectant urinar; Cicatrizant; Antisudorific.

Planta coada calului

Coada calului – indicații terapeutice

Artrită; Obezitate; Hemoragii interne și externe; Boli reumatice; Combaterea celulitei; Ulcer hemoragic și tuberucloză Infecții genito-urinare; Ulcer gastro-duodenal; Crampe musculare; Combate transpirația excesivă a picioarelor; Edeme la nivelul picioarelor; Detoxifiere; Fracturi osoase; Scurgeri vaginale; Boli ale rinichilor.

Ceai de coada calului – mod de preparare

Pentru infuzie de coada calului ai nevoie de o linguriță de plantă uscată și 200 ml de apă. Se pune planta uscată peste apa clocotită și se lasă la infuzat pentru 10-15 minute. Se pot consumat până la 2 căni pe zi de ceai de coada calului.

Coada calului – plantă uscată pentru ceai

Pulbere de coada calului

Pulberea se obține prin măcinarea plantei uscate și se poate administra câte o linguriță, de 3, 4 ori pe zi. Este un adjuvant pentru organism în tratarea hemoragiilor, anemiilor posthemoragice, dar și consolidarea oaselor și dinților și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Macerat la rece

Se adaugă într-un litru de apă între 4 și 6 linguri de pulbere de coada calului și se lasă totul la infuzat peste noapte. Lichidul obținut se consumă pe parcursul întregii zile și are acțiune diuretică, detoxifiantă, eliminând surplusul de apă din țesuturi.

Decoct de coada calului

Se face concentrat dintr-o lingură cu vârf de coada calului în 200 ml de apă. Totul se fierbe pentru 10 minute, se lasă să se răcească, se strecoară și se poate folosi pentru uz extern, în comprese.

Beneficiile consumului de ceai din coada calului

Ceai de coada calului – beneficii

Ceai de coada calului pentru uz intern

Înlătură pietrele la rinichi; Tratează infecții precum stafilococul auriu; Tratează afecțiuni stomatologice; Ajută la întărirea firului de păr și a unghiilor; Vindecă gastrita și ulcerul; Protejează organismul de boli canceroase; Tratează afecțiunea arterială; Vindecă osteoporoza; Tratează astmul și insuficiențele respiratorii; Este un adjuvant în stările de depresie, stres și oboseală; Vindecă afecțiunea arterială.

Ceai de coada calului pentru uz extern

Gargara cu ceai de coada calului este indicată pentru tratarea amigdalitei; Calmează arsurile; Comprese cu ceai pentru vindecarea eczemelor și a diferitelor afecțiuni de la nivelul pielii; Tratează micozele de la unghii; Ajută la creșterea părului; Compresele cu ceai ajută la vindecarea acneei.

Contraindicații coada calului

Administrarea plantei de coada calului trebuie făcută doar după indicațiile medicului specialist. Ca orice alt produs, dacă este consumat în exces, poate provoca reacții advrese precum deficit de vitamina B1.

Share:

administrator

Lasă un răspuns