Feniculul este planta aromatică și medicinală folosită din cele mai vechi timpuri pentru a trata diverse probleme digestie ori infecții ale tractului respirator superior. Citește ce beneficii are consumul de fenicul pentru sănătate.

Feniculul, Foeniculum vulgare, este cunoscut în popor și sub denumirea de anason dulce, chimion sau molura și este o plantă bogată în elemente nutritive de bună calitate precum: minerale: mangan, magneziu, calciu, fier, dar și fibre alimentare, vitamine și antioxidanți. Tulpina plantei poate fi folosită ca legumă într-o mulțime de preparate culinare, în timp ce fructul și semințele sunt condimente extrem de apreciate.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Caracteristicile plantei

Feniculul este o plantă bienală cu o tulpină dreaptă și cilindrică și striații fine. Poate crește în înălțime până la 2 metri, frunzele au forma alungită și triunghiulară, iar fructele au culoarea cenușie sau verzuie și o aromă intensă, dulceagă.

În scop gastronomic, de la fenicul sunt folosite frunzele, tulpinile și bulbul, iar în scop medicinal se folosesc semințele, deoarece sunt bogate în uleiuri esențiale, lipide, substanțe cumarinice și flavonoide.

Descoperă lista completă cu condimente, mirodenii și ierburi aromatice care se folosesc în România

Fenicul – proprietăți

Antispastice; Antiparazitare; Stomahice; Diuretice; Vermifuge; Dezinfectante; Carminative; Laxative; Sedative.

Compoziție

Un bulb crud al plantei conține aproximativ 73 de calorii, 2,9 gr de proteine, 17 gr de carbohidrați, 7 gr de fibre alimentare, care furnizează 28% din necesarul zilnic, 11% calciu, 46% vitamina C, 9% fier și 10% din necesarul zilnic de magneziu. De asemenea, feniculul este o sursă bogată de vitamina E, K, beta-caroten, luteină, niacină, acid pantotenic, acid folic și seleniu.

Știi care sunt cele mai bune plante medicinale din România?

Fenicul – beneficii

Ajută în curele de slăbire

Semințele de fenicul nu numai că pot fi adăugate pentru un plus de aromă în rețetele culinare, ci pot ajuta și la reducerea apetitului. Conform unui studiu realizat pe 9 femei sănătoase s-a demonstrat că cele care au băut 250 ml de ceai preparat cu 2 grame de semințe de fenicul înainte de a mânca prânzul s-au simțit mai puțin înfometate și au consumat mai puține calorii în timpul mesei.

Află care este cea mai bună rețetă pentru cătină cu miere

Poate combate cancerul

Gama variată de compuși puternici din fenicul poate ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice, inclusiv a anumitor tipuri de cancer. S-a constatat, conform studiilor, că anetolul, unul dintre principalii compuși activi din semințele de fenicul, prezintă proprietăți de combatere a cancerului.

Anetolul a suprimat creșterea celulelor și a indus apoptoza, sau moartea celulară programată, în celulele cancerului de sân uman. Studiul a observat că extractul de fenicul a oprit răspândirea celulelor cancerului de sân uman și a indus moartea celulelor canceroase.

Stimulează digestia

Datorită fibrelor din compoziție, feniculul este un adjuvant pentru stimularea tranzitului intestinal. Consumată cu regularitate, planta combate constipația și ameliorează simptomele sindromului de intestin iritabil. Feniculul echilibrează pH-ul la nivelul stomacului și reduce hiperaciditatea.

Vezi cum se consumă planta coada șoricelului

Benefic pentru sănătatea oculară

Antioxidanții din compoziția plantei ajută la reducerea inflamațiilor care stau la baza degenerescenței maculare, o problemă cu care se confruntă majoritatea persoanelor cu vârstă înaintată.

Reglează tensiunea arterială

Consumul de fenicul contribuie și la reducerea tensiunii arteriale, deoarece are un conținut bogat de potasiu și unul redus de sodiu. Potasiu este un adjuvant natural din plantă care poate reduce tensiunea arterială.

Alte beneficii ale feniculului

Crește absorbția de fier; Înfrumusețează pielea; Îmbunătățește sănătatea oaselor; Protejează sănătatea inimii; Calmează colicii și balonările; Reglează menstruația și ameliorează durerile menstruale.

Cum se consumă feniculul

Ceai de fenicul

În 250 ml de apă clocotită se adaugă o lingură de semințe de fenicul. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se strecoară și ceaiul se consumă cald. Ceaiul poate fi preparat atât din frunze proaspete și uscate, dar și din tulpină.

Ceai din semințe de fenicul

Pulbere

Pulberea se obține prin măcinarea fină a semințelor uscate de fenicul și se consumă după indicațiile medicului specialist.

Tinctură de fenicul

Se pregătește din 50 de grame de semințe uscate și zdrobite și 500 ml de alcool de secară cu o concentrație alcoolică mai mare de 50 de grade. Tinctura se lasă la macerat pentru 10 zile, după care se strecoară și se depozitează în sticle mici, închise la culoare și sterile.

Contraindicații

Feniculul trebuie consumat conform indicațiilor medicului specialist. Nu se cunosc reacții alergice majore, însă planta nu este recomandată în cantități mari persoanelor care suferă de ulcer gastric sau enterocolită acută ori cronică. Orice cură cu fenicul trebuie urmată pe perioade scurte de timp.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns