Șofranul este unul dintre cele mai apreciate condimente datorită proprietăților aromatice și medicinale. Se folosește atât în scop medicinal, cât și în industria alimentară deoarece are o serie de beneficii valoroase pentru organism. Descoperă ce proprietăți are, dar și cum este recomandat să consumi șofran.
Originea plantei nu este clară, ci se presupune că a apărut pentru prima dată în Orientul Mijlociu, după care s-a răspândit rapid și în Europa. De la șofran se folosesc în scop terapeutic doar stigmatele, care reprezintă partea superioară a pistilului și, pentru a obține aproximativ 500 de grame de șofran uscat, este nevoie de circa 2,5 kg de stigmate proaspete.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Șofran – proprietăți
Antispasmodice; Antitusive; Antismatice; Antiseptice; Antiinflamatoare; Analgezice; Stomahice; Bun tonic gastric; Adjuvant pentru sistemul nervos central.
Ce conține șofranul
Șofranul este o plantă erbacee, denumită adesea și “aurul roșu”, deoarece este considerat un simbol al luminii. Este o plantă care poate crește în înălțime până la 40 de cm, are frunze lungi și înguste, fructe mici și albe, iar florile sunt de culoarea violet cu pistile lungi și roșii.
Stigmatele, partea superioară a pistilului, divizată în trei, conțin substanțe amărui, uleiuri esențiale și un conținut bogat de carotenoizi, ulei volatil și protocrocină, o substanță de natură glicozidică.
Citește totul despre Brusture
Șofran – beneficii
O sursă bogată de antioxidanți
Șofranul are un conținut bogat de antioxidanți specifici precum: crocin, pirocrocin și crocetină. Toți acești luptă împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi, care joacă un rol important în dezvoltarea multor afecțiuni de sănătate. Conform studiilor efectuate, antioxidanții din șofran pot ajuta la protejarea sănătății.
Reduce simptomele sindromului premenstrual
Potrivit studiilor, consumul de șofran zilnic, în cantități moderate, poate avea efecte pozitive împotriva durerilor sindromului premenstrual. De asemenea, femeile cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani care au mirosit șofran timp de 20 de minute pe zi au avut un nivel mai mic de cortizol al hormonului de stres, iar asta contribuie activ și la reducerea simptomului premenstrual.
Ajută în curele de slăbit
Tot potrivit studiilor, există unele dovezi conform cărora șofranul poate ajuta la reducerea poftei de mâncare și implicit la pierderea kilogramelor nedorite. Cercetătorii au susținut faptul că pacienții care sufereau de boală arterială coronariană și au consumat extract de șofran, și-au redus indicele de masă corporală, dar și masa totală de grăsime.
Adjuvant în problemele digestive
Șofranul este considerat și un purificator al sângelui și anticonvulsiv, iar asta îl face un condiment de nădejde pentru îmbunătățirea circulației sângelui în sistemul digestiv. Planta calmează aciditatea stomacului și colicele gastro-intestinale.
Descoperă cum se consumă și ce beneficii are cătina
Menține sănătatea inimii
Antioxidanții și potasiul din compoziția șofranului ajută la menținerea tensiunii arteriale și la scăderea colesterolului și a trigliceridelor. Crocetina din compoziția plantei ajută la reducerea lipoproteinelor din fluxul sanguin și implicit la oxigenarea și circulația optimă a sângelui.
Îmbunătățește respirația
Planta este folosită și în tratamentul astmului, tusei convulsive, dar și ca expectorant. Șofranul este un adjuvant natural pentru curățarea căilor respiratorii înguste și reduce inflamația plămânilor, dar și prevenirea unui atac de astm sever.
Știi care este diferența între turmeric sau curcuma?
Alte beneficii ale șofranului
Combate căderea părului; Luptă împotriva anemiei; Tratează acneea; Este un bun afrodisiac; Luptă împotriva artritei; Îmbunătățește vederea; Are efect anticancerigen.
Cum se consumă șofranul
Ceai de șofran
La 250 ml de apă clocotită se adaugă o linguriță de șofran mărunțit. Se acoperă totul și se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară și se consumă ceaiul pe durata zilei.
Tinctură
În 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade se adaugă 20 de grame de șofran mărunțit. Se lasă totul la macerat timp de 15 zile, dar se amestecă zilnic, după care se strecoară și se consumă diluat în câteva picături pe zi intern sau extern.
Contraindicații
Șofranul trebuie consumat întotdeauna conform indicațiilor medicului specialist. Nu se cunosc reacții alergice majore, însă pot apărea reacții de tipul: greață, amețeli, vărsături, somnolență sau anxietate, în cazul unui consum prea mare.
Sursă foto: Shutterstock.com