Căldurile toride de vară pot afecta mai mult decât pielea noastră și culturile din țară, dacă uiți dezinfectantul de mâini în mașină.

Zilele acestea sunt două lucruri fără de care nu putem ieși din case: masca de protecție și un dezinfectant  maini care să ne ofere protecție după ce atingem diverse alimente, produse sau suprafețe.

Cât timp continuă această pandemie de coronavirus este esențial să purtăm masca de protecție imediat ce ieșim din casă, pentru că oamenii se plimbă pe străzi, merg în supermarketuri, merg la mare și prin alte țări și nu poți ști niciodată cu cine intri în contact.

Nu este cazul nici să intrăm în panică, nici să trecem în cealaltă extremă unde să gândim că nouă nu ni se poate întâmplă sau că acest virus nu există, pentru că viață are modul ei de a ne arată adevărul atunci când alegem să îl ignorăm.

De unde știi dacă ai un dezinfectant mâini eficient?

După cum știm, dezinfectantul se folosește ca o continuare a rutinei de curățare a pielii și nu caută să înlocuiască spălatul mâinilor cu apă și săpun. După ce ne spălăm cu apă și săpun timp de 20 de secunde, folosim și dezinfectant mâini, mai ales dacă am atins suprafețe contaminate. De asemenea, dezinfectantul se folosește în toate cazurile în care spălatul mâinilor cu apă și săpun nu este posibil.

Gelul dezinfectant mâini are, de regulă, în compoziția să, alcool etilic sau izopropilic, parabeni, agenți emolienți și clorhexidină.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, un dezinfectant pentru mâini este eficient dacă are o concentrație între 60%-95% alcool (etanol sau izopropanol). Cu cât este mai mare cantitatea de alcool din compoziția să, cu atât dezinfectantul are o eficacitate mai mare împotriva microbilor, virușilor și bacteriilor.

Nu te lasă păcălit de alți dezinfectanți care susțin că au în compoziție alt fel de dezinfectanți decât alcoolul (cum ar fi ulei de cocoș), pentru că aceștia nu sunt destul de eficienți în prevenirea bolilor cauzate de viruși și bacterii.

Poate fi periculos dezinfectantul de mâini?

Faptul că un gel dezinfectant mâini are în compoziția să o cantitate considerabilă de alcool, îl face susceptibil pentru măsuri suplimentare de protecție. Alcoolul este o substanță inflamabilă, de aceea și dezinfectantul de mâini intră în această categorie. Punctele de ardere al etanolului de 80% și izopropanol de 75% sunt de 17.5°C, respectiv 19°C, așa că se cer măsuri de siguranță pe timp de vara și la temperaturi extreme. Ai grijă că în cazul în care verși dezinfectant mâini pe haine sau alte suprafețe, acestea să fie cât mai departe de sursele de căldură și foc.

Cu toate acestea, în esență, dezinfectantul nu este o substanță periculoasă, dacă se folosește conform recomandărilor, iar acest lucru este demonstrat de toți anii în care s-a folosit dezinfectant de către cadrele medicale.

Cum se folosește în mod corect un dezinfectant pentru mâini?

Ținem să reamintim că modul corect de folosire a unui gel dezinfectant este: se aplică o cantitate suficientă de substanță într-o palmă (atât cât este menționat pe ambalajul produsului), după care se umezesc ambele mâini cu acel gel, atât pe palme, dosul palmelor, cât și între degete.

OMS spune că pentru a te asigura de eficientă unui dezinfectant și de siguranță acestuia, după ce îl folosești, trebuie să lași substanță activă să se evapore de la sine.

Ce se întâmplă cu un dezinfectant de mâini dacă îl ții în mașină?

Specialiștii afirmă că un dezinfectant mâini nu este un pericol iminent dacă este ținut în mașină, mai ales pe timpul verii, când temperaturile sunt extreme. Cu toate acestea, substanțele din el își pot pierde proprietățile, iar recipientul în care este pus își poate modifica forma. Desigur, în contact cu alte substanțe inflamabile sau surse de foc, precum țigări, pot apărea incidente nedorite.

Recomandarea este că în mașină să se pună dezinfectantul în spații întunecoase, spații închise și ferite de căldură directă a soarelui, pentru a preveni eventuale probleme.

Pentru a te asigura de calitatea unui gel dezinfectant mâini, caută o companie sigură, care să comercializeze produse avizate de Ministerul Sănătății, cu cel puțîn 60% alcool în compoziția lor și care să aibă oferte promoționale avantajoase pentru necesarul unei familii.

Share:

administrator

Lasă un răspuns