Gustul ușor acrișor al prunelor, dar și parfumul lor proaspăt se păstrează perfect în borcanele cu gem de prune. Mai jos îți prezentăm câteva dintre cele mai simple rețete pe care le poți încerca acasă pentru cel mai bun gem.

Din lista variată de conserve pentru iarnă din cămară pentru sezonul rece nu putea să lipsească gemul de prune. Ideal de adăugat în prăjituri, rețete de clătite, consumat împreună cu înghețată sau simplu, gemul de prune este una dintre cele mai pregătite rețete. Iată cum faci gem de prune delicios.

Rețete pentru gem de prune

Gem de prune – rețetă simplă

Ingrediente
2 kg de prune; 500 gr zahăr; Sucul de la o lămâie; O păstaie de vanilie.
Mod de preparare

Prunele se spală, se taie în jumătăți și se scot sâmburii. Se pun într-un vas încăpător, se adaugă păstaia de vanilie tăiată în bucățele mai mici, zahărul, zeama de lămâie și se amestecă totul bine. Vasul se acoperă cu folie de aluminiu și se pune la frigider pentru aproximativ 8 ore sau toată noaptea.

A doua zi, prunele se amestecă bine și tot vasul se pune la cuptor pentru 30 de minute la temperatura de 200 de grade C și pentru încă 60 de minute la temperatura de 180 de grade C. Se amestecă gemul din cuptor o dată la 30 de minute.

După ce gemul este fiert, se scoate din cuptor, se elimină păstaia din interior și se pune totul în borcane curate sterilizate. Se lasă să se răcească până a doua zi, după care borcanele cu gem de prune se depozitează în cămară.

Știi cum se face cea mai bună dulceață de piersici?

Gem de prune

Gem de prune cu nucă

Ingrediente
2,5 kg de prune; 250 gr miez de nucă; 750 gr zahăr.
Mod de preparare

Prunele se spală, se taie în jumătate, se scot sâmburii, după care se taie în cubulețe. Se pun într-un vas mare, deasupra se adaugă zahărul și se dau deoparte timp de câteva ore pentru a-și lăsa zeama.

Când zahărul s-a dizolvat și s-a format zeama, prunele se pun la fiert la foc mediu timp de aproximativ 30 de minute. Miezul de nucă se mărunțește și se prăjește foarte puțin în tigaie, cât să devină crocant.

Când gemul de prune a fiert, se adaugă deasupra și miezul de nucă și se amestecă bine compoziția. Se toarnă în borcane sterilizate când este încă fierbinte, se pun capacele și se lasă să se răcească timp de câteva ore, după care se depozitează într-un spațiu întunecat și răcoros sau chiar în frigider.

Îți spunem și cum poți prepara cel mai dulce și aromat sirop de mure

Gem de prune cu nucă

Gem de prune fără zahăr

Ingrediente
1 kg de prune; 100 gr miez de pepene roșu;
Mod de preparare

Prunele se spală și se curăță de sâmburi, după care se taie în bucățele mai mici. Pepenele se taie și el în bucățele mai mici și se elimină sâmburii. Se pune totul într-o cratiță, se acoperă cu folie de aluminiu și se bagă la cuptor la 160 – 170 de grade Celsius. Se lasă în cuptor până la 4 ore.

Când gemul de prune se scoate din cuptor, se pune fierbinte în borcane, se pun capacele și se lasă să se răcească. După aceea, se pun și se mai fierb timp de 30-40 de minute la bain-marie.

Gem și dulceață de prune

Gem de prune

Ingrediente
2 kg de prune; 800 gr de zahăr; O esență de vanilie.
Mod de preparare

Se spală şi se curăţă prunele de sâmburi şi de codiţe. Se pun la frigider, la rece, pentru 2-3 ore. Într-o cratiţă (cu fundul mai gros) se pun prunele şi se presară deasupra zahărul împreună cu zahărul vanilat ori esenţa de vanilie.

După ce au stat la rece 2-3 ore, se pun la fiert, la început la foc mare, apoi la foc potrivit. În rețeta de gem de prune se amestecă cu o lingură de lemn să nu se prindă de cratiţă, insistând mai mult pe fundul vasului. Gemul de prune se lasă la fiert până când se leagă. Poți face testul cu o linguriță de gem într-o farfurie: dacă gemul se desface ușor în bucățele mici, înseamnă că nu este suficient fiert.

Când gemul a fiert, acesta se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate. Borcanele se închid ermetic şi se lasă 5 minute cu capul în jos, după care se lasă la răcit şi apoi pot fi aşezate în cămară.

Descoperă și rețeta tradițională de afinată de casă

Gem din prune proaspete

Sursă rețet: Retete.unica.ro

Gem de prune și mere

Ingrediente
2 kg de prune; 1 kg mere; 2 kg de zahăr.
Mod de preparare

Prunele se spală, se curăță de sâmburi după care se taie în jumătăți sau sferturi. Merele se curăță de cotor și se dau printr-o răzătoare mare. Într-un vas mare se pune un pahar cu apă și zahărul și se pune pe foc până când zahărul se dizolvă și devine un sirop mai gros.

Când siropul începe să fiarbă, se adaugă prunele și merele și se mai lasă la fiert totul pentru aproximativ două ore. Se înlătură spuma care se formează deasupra ori de câte ori este nevoie. Gemul se oprește și se lasă să se răcească până a doua zi. A doua zi se mai fierbe la foc mic pentru încă aproximativ o oră, timp în care se amestecă regulat pentru a nu se lipi de fundul vasului.

Gemul de prune obținut are o consistență densă. Se pune fierbinte în borcane și se lasă să se răcească, după care se depozitează în cămară.

Gem din prune și mere

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns