În fiecare an, la mijlocul toamnei, șoseaua de centură a Buzăului se transformă într-o uriașă piață de unde cei aflați în tranzit pot cumpăra două dintre vestitele legume produse în zonă: ceapa roșie de Buzău și varza de Buzău. Zeci de standuri sunt improvizate pe marginea drumului de grădinarii care dețin terenuri în jurul orașului. Marfa este proaspătă, recoltată cu câteva ore înainte. 

Varza de Buzău este preferata gospodinelor deoarece se pretează foarte bine la murat. Zemoasă, dulce, fără fibră lemnoasă, varza cultivată de grădinarii buzoieni provine dintr-un soi vechi, adus cu mulți ani în urmă de legumicultorii bulgari.

”Varza de Buzău este cea mai bună pentru murat. Se vede că are frunza foarte subţire, are multe frunze foarte moi. Această varză merge foarte bine mai ales la sarmale, pentru că e dulce și fragedă”, spune Viorel Iordache, producător de legume.Viorel Iordache este unul dintre zecile de legumicultori din Buzău care vând pe marginea șoselei de centură varză adusă direct din grădină. Lipsa forței de muncă i-a dat peste cap planurile de a scăpa repede de marfă, prin livrarea în depozite sau la piață.

La standurile cu legume pe care grădinarii le-au improvizat pe șoseaua care leagă Bucureștiul de Moldova se găsește în această perioadă, din abundență, și gustoasa ceapă de Buzău.

”Ceapa roșie de apă este produsul nostru tradiţional, o ceapă mai dulce, mai fragedă, este cunoscută în toată lumea şi este foarte căutată. Clienţii sunt încântaţi pentru că iau de la producător direct, noi având preţuri mai accesibile”, declară Vasilica Iordache, legumicultor din Buzău.

Legumicultorii din jurul Buzăului sunt cunoscuţi ca fiind cei mai mari producători de ceapă de apă și varză de Buzău.

Ceapa se vinde cu patru, până la cinci lei kilogramul, la funii de câte patru și cinci kilograme, iar varza de Buzău, cu prețuri între 1.20 și 1.50 lei kilogramul. Producătorii spun că prețurile sunt negociabile, în funcție de cantitatea cumpărată.

Share:

administrator

Lasă un răspuns