Castanele sunt fructe bogate în potasiu, vitamine și minerale, care furnizează organismului nutrienții esențiali pentru o dietă echilibrată. Vezi ce castane sunt comestibile și ce beneficii are consumul fructelor de toamnă.

Castanele comestibile se culeg de la sfârșitul lunii septembrie până la începutul lui noiembrie. Pot fi consumate coapte, dar și sub formă de piure, fără să-și piardă din proprietăți și vitamine în momentul în care sunt prelucrate termic. Descoperă ce beneficii are consumul de castane.

Ce castane sunt comestibile

Castanul, Castanea sativa, este originar din SE Europei și crește spontan până la 45-50 de grade, latitudine nordică. Castanul comestibil este un arbore înalt cu o coroană largă și un trunchi drept, iar ramurile sunt ușor încovăiate și fac muguri mari și cleioși.

Castanul comestibil înflorește în lunile iunie-iulie, iar fructele sunt verzi și mari, cu numeroși ghimpi. Când ajung la maturitate și sunt coapte complet, undeva la mijlocul lunii octombrie, mantaua de protecție se desprinde progresiv și lasă să se vadă fructele coapte care au o coajă maroniu castanie.

Castanul comestibil este cultivat în mai multe zone ale Europei încă de pe vremea Romei antice, atunci când a fost introdus treptat în regiuni mai nordice decât arealul său natural. Ulterior, castanul comestibil a început să fie cultivat și în grădinile mănăstirilor de către călugări, iar astăzi se regăsesc în afara livezilor din întreaga Europa.

Citește ce beneficii are consumul de gutui

Castanul sălbatic

Castanul sălbatic este un arbore văzut adesea de-a lungul străzilor și în parcuri, cu o înălțime de până la 30 de metri și cu flori ce sunt bogate în derivați flavonici. Nicio materie primă furnizată de castanul sălbatic nu poate fi întrebuințată astfel decât sub formă de produse fitofarmaceutice.

Castanul comestibil

Fructele au o compoziție asemănătoare cu cea a grâului și sunt o sursă bogată de fosfor, vitamina C, lecitină și hidrați de carbon. Culegerea castanelor comestibile se face de la sfârșitul lui septembrie și până la jumătatea lunii noiembrie. Pentru uz intern, castanele se consumă coapte ori sub formă de piure ori alte combinații. Fructele nu își pierd din proprietăți în timpul pregătirii termice.

Castane coapte comestibile

Proprietățile castanelor comestibile

Antiinflamator; Stomahice; Bacteriostatice; Antianemice; Remineralizante.

Cum se consumă castanele

Castane la cuptor

Cu ajutorul unui cuțit, se face un “X” pe suprafața fiecărei castane, în felul acesta castanele se vor coace bine în interior, dar fără să se ardă la exterior. Se pun fructele într-o tavă de cuptor cu foaie de copt și se lasă la o temperatură de 220 de grade pentru 25-30 de minute. Coaja castanelor începe să se crape în zonele în care a fost tăiată cu cuțitul, iar mijlocul va fi bine copt într-o nuanță de auriu maroniu.

Piure de castane

Ai nevoie de aproximativ 2 căni de castane comestibile, ½ cană frișcă bătută, o lingură de unt, 2 linguri de miere și sare. Castanele se curăță de coajă și se pun la fiert într-o cratiță încăpătoare. Se lasă să fiarbă 15-20 de minute.

Când castanele au fiert, acestea se adaugă în blender împreună cu frișca bătută și ½ cană cu apă în care acestea au fiert. Se amestecă până se obține o pastă, apoi se adaugă și restul ingredientelor și se mai amestecă până se încorporează toate ingredientele. Se asezonează cu sare după gust.

Piure de castane

Beneficiile consumului de castane

Îmbunătățesc digestia

Castanele sunt bogate în fibre și au un efect benefic asupra probioticelor din tractul intestinal. Consumul regulat de castane facilitează tranzitul intestinal și este adjuvant natural pentru tratarea constipației și inflamațiilor.

Au un puternic efect antioxidant

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, care neutralizează efectul radicalilor liberi, consumul de castane, conform studiilor efectuate, poate preveni o serie de afecțiuni printre care și cancerul, dar poate ajuta și la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Protejează sănătatea inimii

Antioxidanții din compoziția castanelor au efect antiinflamator, iar asta transformă fructele într-un adjuvant pentru sănătatea inimii. De asemenea, datorită potasiului pe care îl conțin, castanele scad tensiunea arterială și riscurile asociate hipertensiunii.

Sporesc densitatea oaselor

Cuprul din compoziția castanelor joacă un rol extrem de important în procesul de absorbție a fierului, mineral esențial pentru creșterea oaselor și menținerea lor sănătoasă. Castanele conțin în cantități mari și magneziu, mineral ce ajută și el la creșterea densității osoase. Consumul regulat de castane este recomandat persoanelor care suferă de osteoporoză.

Îmbunătățesc funcțiile cerebrale

Castanele sunt bogate în vitamine din toată gama B, acid folic și tiamină, iar nutrienții, conform studiilor, ajută la menținerea creierului sănătos și îl protejează de afecțiunile care pot apărea în procesul de îmbătrânire. Sunt recomandate gustarea ideală pentru perioadele stresante ori cu efort prelungit.

Castanele sunt recomandate și în sarcină, deoarece sunt bogate în acid folic, iar acesta ajută la formarea celulelor roșii și dezvoltarea optimă a fătului.

Ce beneficii au castanele
Cum se aleg cele mai bune castane
Castane comestibile

Cum se aleg și se păstrează castanele

Castanele comestibile proaspete trebuie să aibă coaja lemnoasă netedă, lucioasă și fără pete. Fructele nu trebuie să fie crăpate sau ușoare, ci trebuie să se simtă grele la atingere pentru dimensiunea lor. Castanele proaspete pot fi și congelate întregi, în coajă, și păstrate timp de până la 4 luni.

Dacă sunt păstrate într-un loc răcoros și uscat, acestea pot fi consumate și pe parcursul unei săptămâni, în timp ce fructele proaspete în coajă pot fi păstrate într-o pungă de plastic perforată și depozitate în frigider chiar și până la o lună de zile.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns