Gutuile sunt fructele vedetă ale sezonului rece. Sunt bogate în nutrienți, conțin vitamine esențiale pentru buna funcționare a organismului și minerale importante pentru sănătate. Vezi ce proprietăți și beneficii au fructele toamne, dar și cum poți consuma cele mai bune gutui.

Consumul regulat de gutui asigură un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, deoarece fructele conțin minerale precum calciu, fosfor, magneziu, zinc, dar și vitamina A, B și C. Dacă sunt consumate, proaspete, gutuile ajută la o bună funcționară a ficatului, iar dacă sunt consumate sub formă de gem de gutui, jeleu, peltea sau dulceață de gutui, fructele pot fi adevărate stimulente pentru organism.

Gutui – proprietăți

Gutuiul (Cydonia oblonga) este pomul fructifer ce poate ajunge la o înălțime de până la 8 metri, are frunze ovate și păroase pe partea inferioară, flori mari, iar fructele mari cu semințe multe. Pulpa gutuilor este densă, dură, dar foarte parfumată. Iată ce proprietăți au gutuile.

Antioxidante; Astringente; Antialergice; Emoliente; Tonice; Vitaminizante; Antihemoragice; Îmbunătățesc sistemul imunitar; Stimulează apetitul.

Gutui – beneficii

Consumul de gutui ajută corpul să lupte împotriva cancerului

Conform studiilor efectuate, antioxidanții din compoziția gutuilor luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la distrugerea celulelor canceroase. Granulele din pulpa de gutuie conține astringenți naturali, iar asta ajută la protejarea membranelor mucoase și legătura dintre toxinele care duc la apariția chimicalelor din colon și a cancerului.

Luptă împotriva febrei

Datorită proprietăților antivirale, gutuile sunt un aliment adjuvant pentru gripă și răceală, pentru febră și alte bacterii patogene.

Remediu pentru stomac și intestine

Conform unui studiu efectuat la șobolani cu colită ulceroasă, extractul și sucul de gutui a ajutat semnificativ la reducerea deteriorării țesutului colonului. Fructele pot proteja țesutul intestinelor împotriva daunelor provocate de bolile inflamatorii ale intestinului, precum colita canceroasă.

Ajută la pierderea în greutate

Gutuile au un conținut scăzut în calorii, aproximativ 57 de calorii pentru 100 de grame, au foarte puține grăsimi saturate, colesterol și sodiu, iar asta le transformă în alegerea ideală pentru o dietă sănătoasă.

Gutuile sunt bogate în antioxidanți

Au proprietăți antioxidante și au în compoziție polifenoli, iar asta ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Gutuile sunt un adjuvant împotriva radicalilor liberi.

Înlătură senzația de greață

Datorită fluidelor pe care le eliberează în corp, gutuile consumate în stare pură, dar și fierte sau coapte în cuptor, înlătură stările de greață și răul de mare.

Combat anemia

Pentru că stimulează pofta de mâncare, gutuile sunt considerate un aliment de nădejde pentru combaterea anemiei. Acestea pot fi consumate în combinație cu miere de albine, mere sau morcovi și pot fi introduse în dieta copiilor și adolescenților anemici.

Cele mai bune rețete cu gutui
Gutui – beneficii și proprietăți
Curiozități despre gutui

Curiozități despre gutui

În anumite zone din Elveția și Franța, gutuile sunt folosite pentru aromatizarea anumitor băuturi alcoolice, care sunt folosite ulterior drept digestive.
În Grecia Antică, fructele erau considerate un simbol al fertilității. Conform credinței, grecii erau de părere că femeile gravide care mănâncă gutui în sarcină vor naște copii inteligenți.
Gutuile sunt folosite și pentru vopsirea fibrelor naturale. Din cojile și semințele de gutui se obțin vopseluri tempera.
În China și Coreea, gutuile sunt tăiate în bucăți mai mici, uscate și apoi folosite pentru prepararea ceaiurilor aromate. Ulterior, ceaiurile sunt consumate în combinație cu ceaiul verde și mierea de albine.
Gutuia este folosită de sute de ani și pentru a elimina respirația urât mirositoare.
Gutuile pot fi păstrate, după ce au fost tăiate, într-un recipient cu suc de lămâie. Acest lucru ajută la prevenirea înnegririi fructelor.
Fructele sunt folosite atât în rețete culinare, mâncare de gutui, cât și în prăjituri sau frăgezirea cărnii de porc. Datorită taninurilor din compoziție, gutuile pot păstra carnea fragedă până în momentul preparării.
Semințele fructelor sunt sunt recomandate în cazuri de conjunctivită, bronșită, inflamații ale mucoaselor, iritații ale pielii, tuse, răgușeală, arsuri sau afte.
Cojile gutuilor sunt utile împotriva ridurilor de pe față și gât.

În ce rețete pot fi adăugate gutuile

Cele mai bune rețete cu gutui

Dulceață de gutui; Gem de gutui; Peltea de gutui; Marmeladă de gutui; Compot de gutui; Lichior de gutui; Tartă de gutui; Gutuie coaptă; Plăcintă de gutui; Mâncare de gutui cu carne de pui.

Sursă foto: 123rf.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns