Buzăul se confruntă cu fenomene de secetă şi secetă hidrologică din cauza scăderii precipitaţiilor sensibil sub nivelul mediu şi a unui conţinut scazut al apei din sol. Direcția pentru Agricultură anunță deținătorii de terenuri agricole ce utilizează suprafețe cultivate afectate de secetă să depună înștiințări scrise la primăria pe a cărei rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloce electronice de transmitere la distanță.

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile ridicate dau peste cap calculele fermierilor români care au apucat să înfiinţeze culturi pe câmp sau în grădinile de legume. Dacă nu va ploua în următoarea perioadă, riscă să sufere pierderi uriaşe.

Buzoianul George Sava, fost secretar general adjunct în Ministerul Agriculturii, a stat de vorbă cu mai mulţi fermieri din zona de câmpie a judeţului Buzău şi toţi cred că seceta din acest moment pune în pericol culturile de păioase şi rapiţă semănate în toamnă.

Situaţia este deja foarte gravă în câteva zone şi urmează şi celelalte. Acesta subliniază că investițiile masive în infrastructura de irigații ar putea salva agricultorii de faliment iar țara de la o criză alimentară. Continuarea lucrărilor la Canalul Siret – Bărăgan este vitală, spune George Sava.

”Știm foarte bine că acest canal ar putea să deservească până la aproape 700.000 de hectare în Bărăgan, Vrancea, Buzău, Ialomița, în așa fel încât fermierii, în ani secetoși, să nu intre în faliment. Este din ce în ce mai clar că natura s-a schimbat și că este nevoie în infrastructura de irigații”, declară George Sava, fost secretar MADR.

Urmare a faptului că Județul Buzău se confruntă cu fenomene de secetă pedologică (conţinut al apei din sol sub valoarea mediei anuale, ceea ce este de natură să influențeze negativ nivelul producției agricole a anului 2020), la nivelul județului au fost constituite șase comisii de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole afectate.

Comisiile sunt constituite din reprezentanți ai autorităților publice locale, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și ai Direcției Agricole Județene Buzău.

În următoarea perioadă comisiile se vor deplasa în zonele afectate de seceta pedologică în vederea întocmirii proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole. Graficul de deplasare a comisiilor pe teren va fi întocmit în baza rapoartelor operative transmise de către comitetele locale pentru situații de urgență.

Share:

administrator

Lasă un răspuns