Incendiul din depozitul de deșeuri tehnologice de la marginea municipiului Buzău a fost stins după aproape 30 de ore de la primirea apelului la 112. Echipaje de la ISU au început deja cercetările pentru a stabili cauza dezastrului. Specialiştii de mediu verifică dacă fumul dens şi negru a poluat aerul.

La fața locului a rămas o singură autospecială de lucru cu apă și spumă. De ieri, peste 70 de pompieri au intervenit cu 11 autospeciale de lucru cu apă și spumă, o mașină de descarcerare mare și două autoscări.

După lichidarea incendiului, pompierii vor stabili cauzele izbucnirii incendiului violent, care a distrus o hală de depozitare și peste 350 de tone de carcase de frigider.

”Incendiul a fost stins astazi, ora 15:00. Pentru stabilirea cauzei de incendiu s-au luat în calcul mai multe variante de lucru dar cel mai probabil incendiul a izbucnit ca urmare a scânteilor mecanice produse de un utilaj”, a declarat Vasile Prahoveanu, purtătorul de cuvânt ISU Buzău.

În paralel cu ancheta Poliției și a pompierilor, specialiștii de mediu verifică dacă fumul dens și negru degajat în timpul incendiului de proporții care a izbucnit la depozitul de deșeuri electrice și electronice din Buzău a afectat calitatea aerului.

Pentru a ști cu exactitate dacă fumul a poluat sau nu aerul în alte zone ale municipiului, Agenția pentru Protecția Mediului Buzău a solicitat sprijinul unui laborator mobil din județul Prahova.

Aceștia au făcut, marți, trei măsurători, dintre care două în cartierul Mihai Viteazu și una la fața locului.

Potrivit șefului Serviciului de Monitorizare și Laboratoare din APM Buzău, Ana Cristina Neagu, determinările au arătat că au fost depășiri a concentrației maxime admise la monoxid de carbon doar la locul incendiului, în timp ce în zona de case din apropiere sau în municipiul Buzău nu s-a depășit nivelul de poluare.

bzzz apm

Au fost realizate trei determinări cu analizorul mobil, indicatorii monitorizați fiind cei specifici incendiilor și anume: monoxid de carbon (CO), amoniu (NH3), benzen (C6H6), formaldehidă(HCHO), metanol(CH4O), fenol (C6H6O).

Măsurătorile au fost realizate în imediata apropiere a zonei în care s-a produs incendiul precum și în zona locuită din apropiere.

„După prelucrarea datelor, a reieșit că valoarea înregistrată la indicatorul monoxid de carbon, în punctul din imediata apropiere a locului în care s-a produs incendiul, depășește cu puțin concentrația maximă admisibilă (s-a înregistrat valoarea 6,347 mg/mc, față de concentrația maximă admisibilă de 6,000 mg/mc). Concentrațiile celorlalți indicatori monitorizați s-au situat mult sub valorile admisibile”, au declarat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Buzău.

Incendiul de la depozitul de pe strada Pogonele se află și în atenția Gărzii de Mediu. ”Sigur a fost o modificare a indicatorilor de calitate ai aerului, constatată vizual prin prezența norului de fum dens și negru, însă așteptăm și buletinele de analizele emise de laboratorul mobil APM Prahova. E clar că se va aplica o sancțiune pe legea privind calitatea aerului înconjurător”, a declarat Carmen Ichim, comisar șef Garda de Mediu Buzău.

Grupul Green, reciclatorul care folosește acest depozit, cel mai mare din sud-estul Europei, a mai trecut printr-un incendiu la fel de mare, anul trecut, în urma căruia s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei de la Garda de Mediu.

Share:

administrator

Lasă un răspuns