Luna trecută, Elon Musk a devenit al doilea cel mai bogat om din lume, potrivit revistei Forbes. Iată ghidul lui Elon Musk pentru succesul în afaceri.

Nu este vorba de bani

Acest lucru este absolut esențial pentru atitudinea lui Musk față de afaceri.
El nu are nimic împotriva căutării bogăției „dacă se face într-un mod etic și bun”, dar a spus că nu este ceea ce îl determină. Abordarea pare să funcționeze.

Inspirația din viața reală pentru portretizarea lui Tony Stark a faimei lui Iron Man de către Robert Downey Jr a fost în valoare de probabil 10 miliarde de dolari (7,3 miliarde de dolari), în 2014. Acum valorează mai mult cu 150 de miliarde de dolari.

Compania sa de mașini electrice, Tesla, a performat deosebit de bine. Acțiunile au crescut cu 700% în 2020 pentru a-și duce valoarea la peste 600 miliarde de dolari. Pentru asta ai putea cumpăra Ford, General Motors, BMW, Volkswagen și Fiat Chrysler și totuși ai suficient pentru a cumpăra Ferrari.

Urmărește-ți pasiunile

Această bază pe Marte este un indiciu pentru ceea ce Musk crede că este cheia succesului.

„Vrei ca lucrurile în viitor să fie mai bune”, a spus el. „Vrei aceste noi lucruri incitante care fac viața mai bună”.

Luați ca și exemplu SpaceX. A spus că a înființat compania pentru că era frustrat că programul spațial american nu era mai ambițios.

„Mă așteptam să avansăm dincolo de Pământ și să punem o persoană pe Marte și să avem o bază pe Lună și să avem, știi, zboruri foarte frecvente spre orbită”, a spus el.

Când acest lucru nu s-a întâmplat, a venit cu ideea pentru „Misia Oasis Marte”, care avea ca scop trimiterea unei mici sere pe planeta roșie. Ideea a fost să-i atragă din nou pe oameni entuziasmați de spațiu și să convingă guvernul SUA să mărească bugetul NASA.

În timp ce încerca să facă asta, a realizat că problema nu era „o lipsă de voință, ci mai degrabă o lipsă de cale” – tehnologia spațială era mult mai scumpă decât trebuia să fie.

Nu îți fie frică să gândești la scară mare

Unul dintre lucrurile cu adevărat uluitoare despre afacerile lui Musk este cât de îndrăznețe sunt.

El vrea să revoluționeze industria auto, să colonizeze Marte, să construiască trenuri foarte rapide în tuneluri de vid, să integreze inteligența artificială  în creierele umane și să susțină industria energiei solare și a bateriilor.

Există un fir comun aici. Toate proiectele sale sunt genul de fantezii futuriste pe care le-ați găsi într-o revistă pentru copii de la începutul anilor 1980.

Spuneți-o așa, afacerea sa de tunelare se numește The Boring Company.

Musk nu ascunde faptul că s-a inspirat din cărțile și filmele pe care le consuma în copilărie în Africa de Sud.
El crede că ambiția redusă este încorporată în structurile de stimulare a majorității companiilor.

Prea multe companii sunt „incrementaliste”, a spus el. „Dacă ești CEO-ul unei mari companii și urmărești ceva care este o îmbunătățire modestă și durează mai mult decât se aștepta și nu funcționează la fel de bine, atunci nimeni nu te va învinui”, a spus el.

Dacă sunteți îndrăzneți și doriți o îmbunătățire cu adevărat avansată și nu funcționează, cu siguranță veți fi concediat, susține domnul Musk. El spune că acesta este motivul pentru care majoritatea companiilor se concentrează pe îmbunătățirea micilor produse existente, mai degrabă decât pe îndrăzneala să-și imagineze produse complet noi.

Deci, sfatul său este să vă asigurați că lucrați la ceea ce el numește „lucruri care vor conta”.

Fii gata să-ți asumi riscuri

Trebuie să îți pui pielea  în joc pentru a face bine, dar Musk și-a asumat mai multe riscuri decât majoritatea.

Până în 2002, el și-a vândut acțiunile la primele sale două întreprinderi, un ghid al orașului internet numit Zip2 și compania de plăți online PayPal. Avea în jur de 30 ani și avea aproape 200 de milioane de dolari în bancă.

El spune că planul său era să pună jumătate din avere în afaceri și să păstreze cealaltă jumătate.

Ignorați criticile

Ceea ce l-a șocat cu adevărat – și era clar în 2014 că era încă foarte supărat de asta – a fost mulțumirea pe care mulți experți și comentatori au avut-o din suferințele sale.

„Au existat mai multe site-uri de bloguri care cronometrau eșecul Tesla”, spune Musk.

Simte-te bine

În septembrie, domnul Musk a susținut că Tesla va avea o mașină „convingătoare” de 25.000 de dolari în termen de trei ani și a spus că în curând toate mașinile noi ale companiei vor fi complet autonome.

Și anul său s-a încheiat cu o adevărată explozie în decembrie, când SpaceX și-a testat vehiculul de lansare Starship cu care speră să-i ducă pe primii oameni pe Marte.

Racheta uriașă a explodat când a aterizat accidental la șase minute după decolare.

Domnul Musk a salutat testul ca fiind un succes extraordinar.

Urmați acest ghid și, cu puțin noroc, veți deveni și incredibil de bogați și faimoși.

Citeste continuarea Ghidul lui Elon Musk pentru a prospera în afaceri

Share:

administrator

Lasă un răspuns