Cairn Energy a declarat miercuri că a câștigat un dosar internațional de arbitraj împotriva guvernului indian pentru o dispută fiscală care i-a îngrozit pe investitori preocupați de creanțele fiscale retrospective asupra companiilor.

Tribunalul a decis în unanimitate că India și-a încălcat obligațiile față de Cairn în temeiul Tratatului de investiții bilaterale Marea Britanie-India și a acordat Cairn despăgubiri de 1,2 miliarde de dolari plus dobânzi și costuri, a declarat compania în declarația sa.

Acesta este al doilea obstacol pentru India, după ce a pierdut un alt caz internațional de arbitraj în septembrie împotriva Vodafone Plc în urma unui litigiu fiscal retrospectiv de 2 miliarde de dolari.

Cairn a dus cazul la arbitraj în 2015 pentru a lupta împotriva unei cereri din 2014 din partea departamentului fiscal indian pentru 102 miliarde de rupii (1,4 miliarde de dolari) în impozite despre care a spus că sunt datorate pentru câștigurile de capital aferente listării în 2007 a unității sale indiene.

În 2011, Cairn Energy și-a vândut acțiunea majoritară în Cairn India către Vedanta Ltd, reducând acțiunea în compania indiană la aproximativ 10%.

Guvernul indian a confiscat acțiunile rămase în 2014 după depunerea plângerii fiscale, precum și dividendele pe care Vedanta le-a datorat Cairn Energy pentru deținerile sale în firma indiană.

În 2018, Cairn Energy a declarat că va nota valoarea investiției sale în Vedanta după ce autoritățile fiscale indiene și-au vândut acțiunile în valoare de 216 milioane dolari la compania minieră indiană.

Tribunalul a decis, de asemenea, că afirmația Indiei conform căreia Cairn a evitat în mod ilegal plata impozitelor nu are niciun temei sau merit și trebuie să își retragă definitiv cererea de impozitare și să nu caute să recupereze alte taxe, a spus o sursă cu cunoștințe directe a problemei.

Guvernul indian nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Acțiunile din Vedanta au crescut până la 5% miercuri, după ce surse au declarat pentru Reuters că Cairn a câștigat arbitrajul.

Citeste continuarea Cairn Energy câștigă 1,2 miliarde de dolari din India în cazul arbitrajului fiscal

Share:

administrator

Lasă un răspuns