Cererea mare de bunuri industriale, așteptările mai mari la export și sprijinul guvernului pentru companiile afectate de blocaje pentru a încetini răspândirea coronavirusului au contribuit la o creștere neașteptată a moralului afacerilor germane în decembrie, a arătat vineri un sondaj.

Institutul Ifo a declarat că indicele climatului său de afaceri a crescut la 92,1 de la o revizuire ascendentă de 90,9 în noiembrie.

„Companiile au fost mulțumite de situația lor comercială”, a declarat președintele Ifo, Clemens Fuest.

„Se uită la prima jumătate a anului cu mai puțin scepticism. Dar blocarea lovește cu greu unele ramuri. Economia germană își arată în general rezistența. ”

Germania a impus un blocaj dur pe 16 decembrie, care a forțat toate întreprinderile neesențiale să închidă pentru a reduce numărul de infecții încăpățânate și decesele record. Ifo a spus că doar 20% dintre companiile pe care le-a chestionat și-au trimis răspunsurile după ce Germania a luat decizia de weekendul trecut de a intra în blocare.

Noua înăsprire a restricțiilor coronavirusului înseamnă că activitatea va rămâne redusă la începutul anului viitor, înainte de a relua în al doilea trimestru. Melanie Debono, economist european la Capital Economics, a declarat că ancheta a sugerat că Germania ar putea evita o contracție în al patrulea trimestru.

„După cum se spune, înăsprirea recentă a măsurilor de blocare înseamnă că serviciile și activitatea cu amănuntul vor continua să se lupte pe termen scurt”, a spus ea într-o notă adresată clienților.

„Dar, pe ansamblu, acum credem că economia Germaniei ar putea extinde o atingere în trimestrul IV datorită creșterii puternice a industriei.”

Guvernul a oferit un pachet de stimulente în valoare de miliarde de euro pentru a sprijini companiile, familiile și profesioniștii independenți în timpul pandemiei, care se așteaptă să scufunde Germania în cea mai gravă recesiune de după al doilea război mondial din acest an.

Combinația dintre ajutorul guvernamental și cererea de bunuri germane din partea unei economii chineze în redresare limitează daunele cauzate de măsurile de blocare, a declarat Thomas Gitzel, economist-șef la VP Bank Liechtenstein.

Citeste continuarea Moralul afacerilor germane crește în mod neașteptat în decembrie

Share:

administrator

Lasă un răspuns