Cozonacul este preparatul dulce tradițional nelipsit de pe mesele de Crăciun. Pufos, bine crescut și rumenit, cozonacul pregătit în casă este unul dintre cele mai aromate deserturi. Mai jos îți spunem câteva rețete ușor de încercat acasă de cozonac fără frământare.

Unul dintre vechile secretele ce stau la baza unui cozonac pufos este aluatul bine frământat și lăsat la dospit. Însă, dacă nu ai suficient timp la dispoziție să aștepți, poți face cozonac fără frământare la fel de pufos și aromat. Secretul este să folosești întotdeauna ingrediente proaspete. Descoperă câteva rețete care te vor îndruma pas cu pas să pregătești cel mai bun cozonac fără frământare.

Descoperă și alte rețete de cozonac

Rețete pentru cozonac fără frământare

Cozonac fără frământare cu nucă și cacao

Ingrediente pentru aluat
1 kg făină 000; 500 ml lapte + 100 ml lapte pentru dizolvat drojdia; 150 gr zahăr; 100 gr unt topit; 50 gr drojdie proaspătă; 5 gălbenușuri de ou + 1 ou întreg pentru uns; 5 linguri de ulei; O esență de vanilie; Coaja rasă de la o portocală sau o lămâie; Un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură
250 gr sâmburi de nucă; 150 gr zahăr; 50 gr stafide; 5 albușuri de ou; 2 linguri de cacao; O esență de rom.

Mod de preparare

Făina se amestecă într-un bol împreună cu sarea. Untul se topește la cuptorul cu microunde sau la bain marie și se lasă să se răcească. Laptele se încălzește ușor și se amestecă cu zahărul, coaja de portocală sau lămâie și esența de vanilie. Amestecă până când se topește zahărul.

Într-un bol adaugă drojdia și adaugă aproximativ 100 ml de lapte în care dizolvi o lingură de zahăr și una-două linguri de făină peste. Amestecă totul bine până când se dizolvă complet drojdia și obții o compoziție omogenă. Las-o deoparte să se odihnească până când începe să crească compoziția, deoarece aceasta va fi maiaua pentru cozonac.

Într-un bol separă gălbenușurile de albușuri și amestecă gălbenușurile cu 5 linguri de ulei șu untul topit. În bolul cu făină încorporează treptat maiaua crescută pentru cozonac, laptele îndulcit și apoi gălbenușurile pe care le-ai amestecat cu ulei și untul topit. Amestecă totul foarte bine cu mixerul sau cu mâna până ai obținut un amestec omogen, ușor elastic.

Când ai obținut o bilă de aluat, pune-o într-un bol, unge cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop, după care lasă-l într-un loc călduț, ferit de curent de aer, până când aluatul își va dubla volumul.

Între timp, pregătește umplutura pentru cozonac. Bate albușurile spumă și adaugă treptat zahărul până obții o bezea lucioasă și fermă. Bezeaua obținută amestec-o cu restul ingredientelor pentru umplutură.

Rețete de cozonac pentru Crăciun

După ce aluatul de cozonac a crescut suficient, împarte-l în 4 bucăți egale ori în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să pui cozonacii. Întinde fiecare foaie de aluat, peste întinde umplutura de nucă pe întreaga suprafață, rulează ușor și procedează la fel și cu următoarea foaie de aluat.

Împletește ușor cele două foi de aluat și pune cozonacul rezltat în tava pe care ai tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt. Unge cozonacii cu ou și deasupra presară puțin zahăr. Lasă cozonacii să stea în tavă pentru 10-15 minute, apoi pune-i în cuptorul preîncălzit pentru 30-35 de minute, la 200 de grade. În final, vei obține cozonaci fără frământare, dar foarte pufoși, rumeniți și aromați.

Află ce rețete de cheesecake merită să pregătești pentru masa de Crăciun.

Cozonac fără frământare cu fructe deshidratate

Ingrediente
500 gr făină; 300 ml lapte; 150 gr zahăr; 100 ml unt topit; 100 gr fructe deshidratate (vișine, cireșe și stafide); 3 gălbenușuri de ou; 3 albușuri de ou; 50 gr cacao; 40 ml esență de rom; 1 gr drojdie uscată; Coaja de la o lămâie; 2 linguri zahăr tos; 1 linguriță de sare.

Mod de preparare

Pentru început, dizolvă drojdia uscată în laptele călduț. Lasă-le împreună pentru 10 minute. Într-un bol încăpător amestecă gălbenușurile de ou cu zahărul, coaja de lămâie, untul topit și sarea. Amestecă totul bine, după care încorporează treptat laptele și drojdia dizolvată. Amestecă toate ingredientele până obții un aluat omogen.

Acoperă aluatul cu o folie alimentară și lasă-l să se odihnească o oră într-un loc cald. Când și-a dublat volumul, ia aluatul și pune-l la frigider peste noapte. A doua zi, pregătește umplutura pentru cozonac.

Amestecă cele trei gălbenușuri până devin spumă, adaugă treptat zahărul, praful de cacao, esența de rom și fructele confiate și amestecă bine totul. Ia aluatul din frigider și împarte-l în două bucăți egale. Întinde fiecare bucată de aluat și presară din umplutură în părți egale. Rulează aluatul astfel încât toată crema să fie la interior.

După ce ai rulat cele două aluaturi, împletește-le ca pe o funie, iar cozonacul pe care l-ai obținut pune-l într-o tavă pe care ai tapetat-o înainte cu hârtie de copt și ai uns-o cu puțin ulei. Pune cozonacul în tavă, unge cu puțin gălbenuș de ou și presară cele două linguri de zahăr pentru a obține în final o textură mai crocantă.

Dă tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute la cuptorul încins la 180 de grade C. Când este rumentit, cozonacul fără frământare este gata.

Știi cum se face prăjitura Fanta?

Cozonac cu cacao
Rețetă pentru cozonac fără frământare
Cozonac care nu necesită frământare
Cozonac fără frământare
Cum se face cozonacul fără frământare

Cozonac fără frământare cu nutella și alune de pădure

Ingrediente pentru aluat
500 gr făină; 200 gr unt topit; 200 ml frișcă lichidă; 100 ml miere; 50 ml lapte; 4 ouă; Un plic drojdie uscată; Un vârf cuțit de sare.
Ingrediente pentru cremă
150 gr alune de pădure; 125 gr nutella; 125 gr ricotta; 1 albuș de ou; 3-4 linguri zahăr pudră.

Mod de preparare

Ouăle se pun într-un bol și se amestecă cu sarea. Într-un bol separat se pune laptele, frișca, mierea, untul topit și se amestecă toate ingredientele până se omogenizează compoziția. Făina se amestecă cu drojdia și se adaugă peste compoziția cu ouă. Se amestecă bine totul până obții un aluat ușor lipicios.

Se acoperă bolul cu o folie alimentară și se lasă la frigider pentru cel puțin 24 de ore. După ce a stat la odihnit, se ia aluatul și se amestecă puțin pe blatul de lucru, se mai adaugă puțină făină până ce ai obținut un aluat care nu se mai lipește de mâini.

Află și cum să faci tort diplomat

Se pregătește umplutura pentru cozonac. Într-un bol se pune nutella împreună cu alunele măcinate fin, ricotta bine scursă și albușul de ou. Se amestecă toate bine și se adaugă și zahărul vanilat.

Aluatul se împarte în două părți egale și pe fiecare bucată se distribuie în mod egal crema de nutella cu alune. Se rulează foile de aluat, după care se împletesc și se pun într-o formă de cozonac pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt și puțin ulei.

Cozonacul se mai lasă în tavă pentru aproximativ 40 de minute, după care se pune în cupor la 180 de grade pentru 45 de minute. Se scoate din cuptor după ce s-a rumenit bine pe toate părțile.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns