Banca Angliei a declarat vineri că va revizui testul pe care debitorii trebuie să-l treacă dacă vor un credit ipotecar, sporind perspectiva de a obține împrumuturi la domiciliu mai ușor.

BoE a introdus un test mai dur de „accesibilitate” în 2014 pentru a se asigura că debitorii nu devin o amenințare la adresa stabilității financiare prin preluarea datoriilor pe care nu își permit să le ramburseze dacă ratele dobânzilor ar crește cu 3 puncte procentuale. Presupunerea unui astfel de salt al ratelor a devenit acum mai discutabilă din cauza ratelor de bază foarte scăzute ale BoE și a scăderii globale a costurilor împrumuturilor.

Testul BoE stabilește limite cu privire la cât de mare poate fi împrumutul în raport cu venitul unei persoane. Băncile au renunțat deja la credite ipotecare cu venituri mari, de când economia a început să fie presată din cauza COVID-19.

Comitetul de politică financiară al BoE a declarat că va revizui modul de calibrare a testului și va raporta concluziile sale anul viitor. Se va lua în considerare faptul că așa-numita rată de reversie, rata dobânzii de obicei mai mare pe care o plătesc debitorii după o perioadă inițială, este acum mult mai mică decât în ​​trecut.

Puțini economiști văd că ratele revin la niveluri „normale” în curând. „În concordanță cu acești factori, distribuția implicită a opțiunii a ratelor dobânzilor viitoare sugerează o probabilitate mai mică de o creștere de 300 de puncte de bază decât în ​​2014”, a spus FPC.

„Acest lucru sugerează că, capacitatea gospodăriilor de a deservi datoria este mai probabil susținută de o perioadă prelungită de rate ale dobânzii mai mici decât în ​​2014”, a adăugat aceasta.

Calibrarea testului de accesibilitate urmărește, de asemenea, să se asigure că gospodăriile, în general, pot rezista mai bine schimbărilor de venituri și locuri de muncă. FPC a declarat că o revizuire anterioară anul trecut nu a găsit dovezi că testul în forma sa actuală a avut un impact semnificativ asupra disponibilității împrumuturilor pentru locuințe.

Citeste continuarea Ratele scăzute record stimulează revizuirea de către Banca Angliei a testului de accesibilitate ipotecară

Share:

administrator

Lasă un răspuns