O acțiune colectivă de 14 miliarde de lire sterline (18,5 miliarde de dolari) împotriva Mastercard pentru presupusa supraîncărcare a peste 46 de milioane de oameni în Marea Britanie pe o perioadă de 15 ani a primit vineri undă verde de către Curtea Supremă a Regatului Unit.

Hotărârea respinge recursul formulat de Mastercard, stabilește scena pentru prima cerere a consumatorilor în masă din Marea Britanie, introdusă sub un nou regim juridic și oferă îndrumări pentru un șir de alte acțiuni colective care au fost blocate în așteptarea acestei hotărâri.

Cazul vast și complex – adus după ce Mastercard a pierdut un recurs extras împotriva unei hotărâri a Comisiei Europene din 2007 conform căreia taxele sale erau anticoncurențiale – ar putea da dreptul adulților din Marea Britanie la 300 de lire sterline (400 de dolari) fiecare dacă are succes.

„Mastercard a fost un încălcator susținut al legislației în materie de concurență, impunând taxe excesive pentru tranzacțiile cu carduri pe o perioadă prelungită într-un mod pe care trebuie să știe că ar impune o taxă invizibilă consumatorilor din Marea Britanie”, a spus Walter Merricks, care conduce acțiunea colectivă.

Avocatul, care a condus odată Serviciul Ombudsmanului Financiar, care se ocupă de disputele consumatorilor cu băncile, a adăugat că prețurile „a ceea ce am cumpărat cu toții din 1992 până în 2008 au fost mai mari decât ar fi trebuit să fie”.

Mastercard a declarat că nu este în principiu de acord cu o afirmație despre care se spune că este condusă de avocații americani care „lovesc și speră”.

„Mastercard va solicita Tribunalului de Apel al Concurenței (care va supraveghea cazul) să evite riscul grav ca noul regim de acțiune colectivă să meargă pe calea greșită cu un caz care este fundamental defectuos”, se arată într-un comunicat. (1 $ = 0,7563 lire sterline)

Citeste continuarea Curtea Supremă din Marea Britanie permite o acțiune colectivă de 18,5 miliarde de dolari împotriva Mastercard

Share:

administrator

Lasă un răspuns