Pe gheţuş, fiecare pas poate fi periculos. De asta s-au convins mai mulți buzoieni, în ultimele ore. Cadrele medicale de la Secția Ortopedie a Spitalului Județean s-au confruntat cu un val de pacienţi cu fracturi la mâini şi picioare, după ce au căzut pe gheaţă.

„În ultimele 24 de ore, la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău s-au prezentat 15 persoane care au alunecat pe gheață. Au predominat traumatismele la nivelul membrelor superioare”, a declarat Adriana Bunilă, purtător de cuvânt în cadrul S.J.U. Buzău.

Medicii ortopezi recomandă vârstnicilor, în special, să fie foarte atenţi cand merg prin locurile necurăţate de zăpadă şi polei.

Fracturile la vârste înaintate se vindecă mult mai greu şi pot avea consecinţe grave. Cele mai grave fracturi, cele de șold și de bazin, necesită mai bine de trei luni de recuperare, iar fracturile membrelor se vindecă după cel puțin 21 de zile.

Pentru a evita accidentările, trebuie să știi cum să mergi şi ce poziţie a corpului să adopţi. Atunci când ajungi într-o zonă cu polei, fă paşi mici şi calcă gheaţa cu toată talpa.

Ţine corpul uşor aplecat în faţă, iar când pui pasul, centrul de greutate ar trebui să se regăsească în piciorul din faţă. Nu ţine mâinile în buzunare deoarece, libere fiind, te vor ajuta să-ţi păstrezi mai bine echilibrul, în cazul în care cazi.

Când cad, adulţii au tendinţa de a-şi încorda muşchii şi de a întinde mâinile. Această tehnică e incorectă şi duce la fracturi. Află că, atunci când simţi că te dezechilibrezi şi îţi dai seama că nu mai ai nici o şansă de redresare, trebuie să-ţi relaxezi muşchii, iar căderea să fie una fluidă, curgătoare.

În cazul în care cazi pe o parte, încearcă să ţii mâna lipită de corp sau ridic-o în unghi de 45 de grade, cu palmele îndreptate spre sol. În acest caz, cotul trebuie să fie uşor flexat. Multe persoane, când cad, amortizează căzătura nu cu palmele, ci cu degetele, care se pot fractura.

În situaţia în care cazi pe spate, ţine capul cu bărbia la piept şi spatele uşor înconvoiat. Este de preferat să încerci să-ţi răsuceşti corpul, iar căzătura să te prindă pe o parte.

Share:

administrator

Lasă un răspuns