Datoria globală urmează să ajungă la 200 trilioane de dolari (149 trilioane de lire sterline), sau 265% din producția economică anuală mondială, până la sfârșitul anului, a prognozat S&P Global – deși nu se așteaptă o criză în curând.

Gigantul ratingurilor de credit a declarat că s-a ridicat la 14 puncte ca procent din PIB-ul mondial, fiind amplificat atât de scufundarea economică cauzată de COVID, cât și de împrumuturile suplimentare la care guvernele, firmele și gospodăriile populației au trebuit să recurgă.

„Datoria globală față de PIB evoluează de mulți ani; pandemia pur și simplu a exacerbat creșterea „, se spune în raportul S&P.

Cu toate acestea, în ciuda saltului mare și a valului așteptat de implicite în anul următor, firma nu se așteaptă la o criză majoră în acest stadiu.

„Creșterea preconizată de 14% a datoriei globale la PIB în 2020 este puțin probabil să provoace o criză a datoriilor pe termen scurt, cu condiția ca economiile să își revină, vaccinurile să fie distribuite pe scară largă, ratele dobânzilor să rămână foarte mici și comportamentul împrumutului să fie moderat”, se arată în raport. 

Atâta timp cât economia mondială revine în picioare după pandemie, raportul datoriei-PIB la nivel mondial ar trebui să se reducă la 256% până în 2023, a spus S&P.

„Ne așteptăm ca, creșterea datoriei întreprinderilor, guvernelor și gospodăriilor să se diminueze, pe măsură ce tind după recesiuni”, a adăugat aceasta.

Citeste continuarea Datoria globală va atinge 200 de miliarde de dolari, susține raportul S&P Global

Share:

administrator

Lasă un răspuns