Toba de casă este rețeta culinară tradițională nelipsită de pe masa de sărbători. Modul de preparare s-a transmis de la o generație la alta, iar astăzi gospodinele încă mai păstrează tradițiile ce fac din preparat cel mai bun aperitiv din carne de porc sau pui. Vezi mai jos care sunt cele mai bune rețete de tobă de casă pe care le poți încerca în acest an pentru masa de Crăciun în familie.

Gospodinele se pregătesc intens pentru masa de Crăciun și caută din timp cele mai bune rețete pentru cârnați de casă, tobă de casă, piftie, rețete pentru sarmale și, bineînțeles, rețete de prăjituri. Astăzi îți recomandăm cele mai gustoase rețete pentru tobă de casă.

Rețete pentru tobă de casă

Tobă de casă din carne de porc

Ingrediente
2 picioare de porc; 2 urechi de porc; 2 rinichi de porc; 1 inimă; 1 limbă; 500 gr ficat; 1-2 bucăți de splină; 500 gr burtă sau rasol; 300 gr carne macră de porc; Stomac de porc sau mațe groase de vită; O rădăcină de țelină sau pătrunjel ori păstârnac; O ceapă; Un morcov; Sare, piper, dafin, ardei iute. Usturoi – opțional.

Cum se face toba de casă

Cu o seară înainte de a pregăti întreaga rețetă de tobă de casă, picioarele, urechile și rasolul de porc se pârlesc bine și se spală în mai multe ape pentru a fi perfect curate. Se adaugă sare peste și se lasă până a doua zi la rece.

Stomacul de porc sau intestinele de vită se spală foarte bine cu apă rece și caldă, apoi se pun în apă rece cu oțet și câteva felii de lămâie și se lasă la rece până a doua zi. Această procedură va ajuta la eliminarea oricărui miros specific.

A doua zi se mai spală o dată toate ingredientele (urechile, picioarele, rasolul), se scurg de sânge, se adaugă și carnea macră și totul se pune la fiert în apă cu sare. Separat, într-un vas încăpător, se pun la fiert rinichii curățați și tăiați în două, splina, ficatul și inima tăiată în bucăți mai mici.

Limba de porc se pune la opărit într-un vas separat timp de 15 minute, după care se curăță foarte bine de orice impurități de deasupra și abia după ce este complet curată se pune la fiert împreună cu urechile și picioarele de porc.

Tobă de casă

Când încep să fiarbă ingredientele, se dă focul mai mic și se adună spuma ori de câte ori este nevoie. Se adaugă și boabele de piper, foile de dafin, ardeiul iute și sarea.

Se lasă totul la fiert până carnea se desprinde ușor de pe oase, iar organele sunt bine fierte, după care se lasă să se răcească bine. Condimentele se scot în momentul în care se pregătește toba.

Când toate bucățile s-au răcit, se taie în bucăți potrivite, nu foarte mărunte, și se amestecă toate împreună cu condimentele dorite, sare, piper, ardei iute. Se umplu intestinele cu bucățile de carne.

Zeama în care au fiert toate bucățile de carne se potrivește de sare și alte condimente, se adaugă și usturoi pisat, dacă preferi. Intestinele pline cu carne se leagă la capete sau se cos foarte bine pentru a nu se desface în timpul fierberii.

Toba de casă se înțeapă în câteva locuri cu o scobitoare, pentru a nu pocni în timpul fierberii, iar deasupra se adaugă zeama care s-a răcit și se mai completează cu apă cât să acopere foarte bine toată toba.

Se lasă totul la fiert, la foc mic, pentru aproximativ o oră, timp în care se mai înțeapă constant, pentru a nu pocni. Se scoate de pe foc și se așază pe un blat din lemn. Deasupra bucăților de carne se pun tăvi cu greutăți, pentru a presa carnea și a prinde forma specifică tobei de casă. Se lasă totul să se răcească până a doua zi.

Tobă de casă – rețetă din carne de pui

Rețeta de tobă de casă din carne de pui este un preparat ușor și fără grăsimi ce poate fi consumat de întreaga familie. Se pregătește ușor din câteva ingrediente proaspete și preparatul poate fi vedeta de pe masa de Crăciun.

Ingrediente
1 pui întreg; 8 căței de usturoi; 30 gr gelatină 3 frunze de dafin; Sare, piper.

Cum se face toba de casă din carne de porc și carne de pui

Cum se face toba de casă

Puiul se spală bine, se curăță și se taie în bucăți mai mici sau fâșii. Se îndepărtează pielea, după care carnea se dezosează cu grijă. Bucățile de carne se amestecă într-un bol încăpător împreună cu toate condimentele și cu gelatina. Usturoiul se pisează și se amestecă și el cu carnea.

Toată carnea împreună cu condimentele se pune într-o pungă de friptură, se leagă bine la capăt și se pune într-o tavă de cozonac sau de chec.

Punga nu se înțeapă, așa cum se procedează de regulă cu punga de friptură, deoarece puiul va fierbe în sucul propriu în cuptorul încins. Se lasă totul la cuptor pentru 45 de minute, maxim o oră, în funcție de cuptor, la temperatura de 180 de grade C.

Când este gata, punga cu puiul se scoate din cuptor și se lasă să se răcească bine, după care se apasă ușor punga pentru ca zeama să pătrundă și mai bine printre bucățile de carne coapte. Peste pungă se pune o greutate și totul se lasă la rece peste noapte, pentru ca gelatina să se închege bine.

A doua zi, se îndepărtează punga în care a copt carnea împreună cu condimentele, iar toba de pui se taie în felii, în funcție de preferințe. Se consumă proaspătă.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns