Toată lumea știe că exercițiile fizice sunt esențiale pentru o sănătate bună și o inimă puternică. Da, este important să faci mișcare în general, dar există activități sportive care sunt cu adevărat extrem de utile pentru sănătatea inimii și care pot fi practicate de aproape oricine indiferent de vârstă. Pentru a avea o inimă puternică și sănătoasă activitatea fizică trebuie combinată cu o dietă și un stil de viață echilibrate pentru că nu este suficient să trăiești ci trebuie să ai parte de zile de calitate.
Sporturi de exterior
Alergarea ușoară, mersul în pas forțat, drumeția și ciclismul sunt cele mai sănătoase activități de exterior și, totodată, modalități distractive prin care se reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare. Toate sporturile care mobilizează musculatura picioarelor sunt utile inimii, pentru că la nivelul membrelor inferioare se află cea mai mare parte din masa musculară.
Orice formă de mișcare care antrenează musculatura picioarelor duce la creșterea sănătoasă a ritmului cardiac. În plus, pentru că sunt sporturi de exterior, vin la pachet cu aer liber și lumină, ceea ce înseamnă o bună oxigenare a plămânilor și stimularea sintezei de vitamina D.
O mențiune specială trebuie făcută pentru activitatea fizică pe biciclete, pentru că aceasta oferă cel mai echilibrat exercițiu fizic și aduce cele mai mari beneficii, comparativ cu alte sporturi de exterior, pentru sănătatea inimii.
Yoga
Este un antrenament excelent pentru inimă. Mișcările de bază dar și cele mai complexe pentru cei experimentați, meditația și tehnicile de respirație îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară. Mai mult, beneficiile apar foarte repede iar după numai o lună de practică tonusul cardiac se îmbunătățește substanțial. Alături de yoga, exercițiile de pilates reduc tensiunea arterială și riscul unor afecțiuni coronariene grave. Efectele pozitive vin ca urmare a reducerii tensiunii musculare, a nivelului general de stres și a hormonilor asociați acestuia.
Exercițiile de yoga și pilates au calitatea de a crește gradual ritmul cardiac. Aceasta este una dintre cele mai bune metode pentru a crește sănătatea cardiacă și a vaselor de sânge. Acest gen de exerciții produc creșterea ritmul cardiac în rafale cu perioade de odihnă între ele. Alternanța îmbunătățește funcția vasculară, stimulează consumul de glucoză sangvină și mobilizează depozitele adipoase. Asta înseamnă reducerea riscului de a face diabet și o scădere sănătoasă în greutate.
Antrenamente cu greutăți
Utilizarea greutăților pentru mobilizarea musculaturii membrelor superioare, a toracelui, umerilor și spatelui reprezintă alte exerciții excelente pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și reducerea riscului de boli de inimă. În primul rând, antrenamentul cu greutăți determină dezvoltarea musculaturii, iar acest proces implică arderea de grăsimi. Practic, acest tip de antrenament mărește ritmul cardiac și funcționează ca un exercițiu cardio. Folosirea greutăților îmbunătățește rezistența și echilibrul în același timp.
Toate antrenamentele de forță sunt benefice pentru oase și pentru eliberarea de glucoză, fapt care previne diabetul.
Activitățile fizice totale
Sporturile care pun în mișcare tot corpul precum înotul, canotajul sau schiul de fond, sunt de asemenea bune pentru inimă. Aceste exerciții implică mai multe grupuri musculare, ceea ce se traduce printr-un efort suplimentar benefic pentru cord. În plus, aceste activități fizice ajung la un nivel de intensitate mediu, staționar, ceea ce este un veritabil tur de vitalitate pentru inimă. Un ritm cardiac crescut înseamnă o bună oxigenare a țesutului cardiac, un aport crescut de nutrienți și o vasodilatație coronariană care, împreună, întineresc mușchiul inimii.Dintre aceste activități înotul este cel mai sănătos pentru că ridică intensitatea ritmului cardiac la un nivel optim, oferind totodată și posibilitatea de relaxare de fiecare dată când se simte nevoia.
Beneficiile generale ale mișcării
Activitatea fizică susține inima dar face bine întregului corp și previne unele dintre cele mai grave și mai complicate boli.
Efortul fizic stimulează formarea de noi vase de sânge și conexiuni între acestea, atât la nivelul inimii, cât și al altor organe, inclusiv în musculatură, ceea ce scade riscul de accidente vasculare, sângele având căi noi de circulație, în cazul în care cele vechi sunt obturate de depozitele de grăsime.
Exercițiile fizice măresc și nivelul colesterolului bun, care scade riscul bolilor de inimă, și stimulează eliminarea colesterolului rău.
Alte beneficii de care profită cei care fac mișcare sunt:
îmbunătățește starea de spirit;reduce riscul pentru unele tipuri de cancer;îmbunătățește echilibrul;reduce riscul de osteoporoză;oferă mai multă energie;îmbunătățește somnul.
Pentru cei care nu au antrenament și nu sunt deprinși cu rutina exercițiilor fizice, acestea trebuie realizate treptat, crescând încet intensitatea. În plus, sfatul medicului este necesar pentru cei care au hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, amețeli sau dureri legate de efort, pentru un plan de activitate fizică adecvat.
Sursa foto: unsplash.com