Muzeul Judeţean Buzău menține tradiția organizării unuia dintre cele mai apreciate evenimente, ”Noaptea muzeelor”. Întrucât autorităţile au impus restricţii sanitare şi de distanţare fizică mult mai dure, evenimentul care a început la ora 19.00 se desfășoară în formula unui maraton de transmisii online.
„O să ne întâlnim online din interiorul muzeului, începând cu ora 19.00, pe contul de Facebook al muzeului”, se arată într-un comunicat al Muzeului Judeţean.
În mediul online, reprezentanţii Muzeului Judeţean au publicat, într-un montaj foto-video, o prezentare succintă a ceea ce s-a întâmplat în anii trecuţi în „Noaptea Muzeelor”, începând din 2015, până anul trecut.
Întâlnirile din mediul online sunt transmise din interiorul sediului central şi al colecţiilor externe, în seara zilei de 14 noiembrie. De la Muzeul Chihlimbarului, din comuna Colți, turul virtual este asigurat de către Diana Gavrilă.
După un amplu proces de reabilitare, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi şi-a redeschis porţile în această vară într-o prezentare modernă. Una dintre surpizele pregătite publicului este vitrina smart, prima de acest fel într-un muzeu românesc. Sala dedicată florilor de mină pare desprinsă dintr-un film SF, cu rafturi cu design futurist.
Pe lângă exponatele de chihlimbar de Colţi, considerat unul dintre cele mai preţioase din lume, găsim acum câteva plasme pe care rulează imagini şi filmuleţe de colecţie.
Sala dedicată florilor de mină pare desprinsă dintr-un film SF, cu rafturi cu design futurist, lumini, ecrane şi sunete menită să redea atmosfera dintr-o peşteră.
Muzeograful Raluca Brașoveanu este ghidul prezentării virtuale a Colecției de Etnografie și Artă Populară ”Vergu Mănăilă”.
Colecţia de etnografie şi folclor de pe strada Războieni este una impresionantă, ea oglindind o întoarcere în timp într-o casă ţărănească din secolul XIX şi prima parte a secolului XX.
Toate piesele colecţiei sunt originale, unele fiind donate de către localnici, altele fiind achiziţionate de către Muzeul Judeţean Buzău.
Pentru amenajarea acestei expoziţii permanente, conducerea Muzeului a apelat la un cunoscut expert în acest domeniu. Este vorba despre Doina Ciobanu, doctor în istorie, fost director al instituţiei.
Timp de 10 ani, clădirea cunoscută buzoienilor sub denumirea de Casa Vergu Mănăilă a fost supusă unor ample acţiuni de igienizare şi reparaţii.