Aproape o mie de buzoieni au admirat sâmbătă seară expozițiile Muzeului Județean, deschise în cadrul celei de-a treia ediții a Nopții Muzeelor, eveniment programat până la miezul nopții. Oaspete special a fost ambasadorul Mexicului în România, José Guillermo Ordorica Robles, care a prezentat buzoienilor un obiect de mare interes pentru cultura și tradiția mexicană, un penacho prehispanic.

Reprezintă un accesoriu din pene purtat de dansatori în timpul așa-numitului Danza de la Pluma, un dans străvechi de origine zapotecă, din regiunea statului Oaxaca, prin care artiștii din perioada prehispanică reprezentau audienței mișcarea planetelor în jurul soarelui.

„Este obiectul vestimentar cel mai utilizat în celebrul dans al penelor, unul dintre cele mai populare dansuri care datează din antichitate iar festivalul reflecta întâlnirea celor două lumi lumea prehispanică și cea a Spaniei care a ajuns în America acum mai bine de 500 de ani”, declarat José Guillermo Ordorica Robles, ambasadorul Mexicului în România.

Impresionat de evenimentul de la Buzău, la finalul prezentării exponatului adus de pe continentul american, ambasadorul Mexicului a cântat o melodie tradițională mexicană.

José Guillermo Ordorica Robles a promis că va aduce la București o expoziție cu lucrările celebrei Frida Kahlo și va face tot posibilul ca o parte dintre lucrări să ajungă și la Buzău.

Diplomatul a avut ocazia să ia parte la vernisarea expoziției de bază „Știință și tehnică în Buzăul sec. al XX-lea”, în cadrul căreia a fost prezentată mașina de criptat Enigma.

Este vorba despre principala armă de luptă a armatei germane în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în sensul că a asigurat criptarea tuturor comunicațiilor între forțele aliate Germaniei și a dat mari bătăi de cap inamicilor în timpul războiului.

Mașina de criptat Enigma prezentată la Muzeul Județean face parte din colecția privată a buzoianului Ion Nicolescu.

Share:

administrator

Lasă un răspuns