Există puține dovezi directe despre rolul vitaminei D asupra COVID-19, dar tot mai multe cercetării au loc cu scopul de a obține o mai mare claritate cu privire la efectele potențiale ale vitaminei D. Vitamina D are o listă lungă de beneficii asupra organismului, printre care susținerea și întărirea sistemului imunitar. 

Vitamina D este o vitamină esențială pentru toată lumea și se obține din două surse principale, lumina solară și hrana. Corpul nostru poate produce vitamina D prin contactul pielii cu razele soarelui, în special în lunile de vară (aprilie până la sfârșitul lunii septembrie). De asemenea, corpul nostru folosește vitamina D din alimente precum peștele gras (somon, macrou, sardine), ouă, carne, dar și cu ajutorul alimentelor fortificate cu vitamina D, cum ar fi cerealele pentru micul dejun. Cu toate acestea, pentru unii dintre noi, lumina solară și alimentele nu furnizează suficientă vitamina D și, prin urmare, este recomandată suplimentarea.

Vitamina D și sistemul imunitar

Hormonul activ al vitaminei D, calcitriolul, ajută la reglarea atât a sistemului imunitar înnăscut cât și a celui adaptiv, prima și a doua linie de apărare împotriva agenților patogeni. Calcitriolul poate crește, de asemenea, numărul unui anumit tip de celule imune (celule T CD8 +) care joacă un rol esențial în elminarea infecțiilor virale acute (cum ar fi gripa) din plămâni. 

La începutul lunii aprilie 2020, TILDA (Irish Longitudinal Study on Ageing ) a publicat un raport prin care sugera că vitamina D joacă un rol esențial în prevenirea infecțiilor respiratorii, reducerea consumului de antibiotice și stimularea răspunsului sistemului imunitar la infecții.

Noi descoperiri de la TILDA: Vitamina D și COVID-19

După ce au studiat datele globale din noua pandemie de coronavirus (COVID-19), cercetătorii au descoperit o corelație puternică între deficiența severă de vitamina D și rata mortalității.

Conform acestor ultime cercetări TILDA, există discrepanțe majore în ceea ce privește rata mortalității la nivel mondial, legate de nivelurile de vitamina D la diferite latitudini. Țările din emisfera sudică, cum ar fi Australia, înregistrează o mortalitate relativ scăzută legată de COVID, ceea ce cercetătorii TILDA afirmă că nu mai pot fi legate fezabil de apariția și răspândirea ulterioară a virusului. Aceștia  au subliniat prevalența ridicată a deficitului de vitamina D în țările emisferei nordice și rolul posibil al vitaminei în suprimarea răspunsurilor inflamatorii severe observate la pacienții grav bolnavi de COVID-19.

Cercetătorii au explicat că deficiența de vitamina D are legătură cu expunerea rară la soare, creșterea vârstei, hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea și etnia. Acestea sunt caracteristici asociate cu un risc crescut de COVID-19 sever.

În prezent, toate țările care se află la latitudine 35 de grade nord au o mortalitate relativ scăzută din cauza COVID-19. Cu toate acestea, populația din țările situate la 35 grade nord și mai sus nu primesc iarna și primăvara suficientă lumina solară pentru a acoperi nivelurile adecvate de vitamina D. Acestea includ Italia și Spania, care au un nivel scăzut de vitamina D. Cercetătorii au subliniat că ratele mortalității de COVID-19 sunt mai mari la aceste latitudini, cu excepția țărilor nordice, unde suplimentarea cu vitamina D este larg răspândită, iar deficiența este mult mai puțin frecventă.

Potrivit prof. Rose Anne Kenny, investigatorul principal al TILDA, vitamina D este benefică pentru sănătatea oaselor, sănătatea musculară și sistemul imunitar, ”pe lângă un rol potențial critic în suprimarea răspunsului pro-inflamator sever care caracterizează complicații severe de COVID-19”.

Între timp, dr. Eamon Laird de la TILDA le-a amintit oamenilor că vitamina D este prezentă în alimente precum peștele gras (somon, ton, sardine), brânză, gălbenuș de ou și ficat de vită. ”Cu toate acestea, suplimentarea este cel mai bun mijloc de a asigura un nivel suficient de vitamina D în sânge. Pe măsură ce efectele coronavirusului continuă, mulți dintre noi avem un timp limitat pe care îl putem petrece în aer liber, așa că este necesară o îngrijire suplimentară pentru a menține nivelurile de vitamina D sănătoase”, a menționat dânsul.

Un alt studiu al cercetătorilor medicali britanici de la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge și Spitalul Queen Elizabeth din Norfolk prezintă o legătură între media nivelurilor scăzute de vitamina D, numărul ridicat de cazuri COVID-19 și ratele de mortalitate în 20 de țări europene. Studiul propune că suplimentarea cu vitamina D ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor cu COVID-19 și, de asemenea, la reducerea ratelor mortalității.

Share:

administrator

Lasă un răspuns