Arpagicul este planta înrudită cu ceapa, cu bulbi mici, albi, alungiți și frunze subțiri ce au inflorescențe albăstrui sau liliachii. Frunzele de arpagic se folosesc adesea la condimentarea mâncărurilor, dar au și o mulțime de beneficii pentru organism. Vezi de ce este recomandat să consumi arpagic.

Arpagicul este legume plină de nutrienți și compuși esențiali, care poate proteja organismul împotriva mai multor afecțiuni și poate stimula imunitatea. Descoperă ce beneficii are consumul de arpagic.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Arpagic – caracteristici generale

Arpagicul face parte din genul Allium (usturoi) a fost cultivat încă din Evul Mediu și este considerat unul dintre cele mai populare condimente, mirodenii și ierburi aromatice.

Perioada sa de înflorire este între lunile mai și august, însă tulpinile proaspete pot fi recoltate aproape pe toată durata anului. Au înălțimea de până la 15 cm și sunt tubulare, asemenea culturii de ceapă verde. Gustul este asemănător cu cel al cepei, iar mirosul cu cel de usturoi.

Leguma este bogată în vitamine C, A B6, C, E și K, dar conține și nutrienți esențiali precul calciu, fier, magneziu, potasiu, selenium zinc, sodiu, fibre, grăsimi, carbohidrați și apă.

Descoperă ce plante medicinale se găsesc în România

Proprietăți arpagic

Antiinflamator; Antioxidant; Antibacterian; Anticancer; Diuretic; Curativ; Calmant.

Diferența dintre arpagic și ceapă verde

Arpagicul mai este denumit și ceapa de salată și este planta ușor mai coaptă spre deosebire de ceapa verde. Pentru consum sunt recomandate doar frunzele de arpagic, deoarece au o aromă intensă plăcută.

Ceapa verde mai este adesea denumită și arpagic, însă ea are baze albe, lungi și subțiri și frunze verzi. De la ceapă poate fi folosită atât baza, cât și frunzele.

Arpagic proaspăt
Beneficiile consumului de arpagic
Proprietăți arpagic

Beneficii arpagic

Protejează sănătatea inimii

Potrivit studiilor, arpagicul ajută la scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, deoarece eliberează oxid nitric în fluxul sanguin, ceea ce reduce rigiditatea vaselor de sânge, precum și tensiunea arterială. Și quercetina din compoziția arpagicului reduce acumularea plăcii în artere.

Luptă împotriva cancerului

Diferite studii au arătat că legumele care conțin alicină au efecte inhibitoare asupra cancerelor de stomac și esofag. De asemenea, arpagicul ajută corpul să producă glutation, un agent care îi permite organismului să identifice substanțele care provoacă cancer și să le elimine. Studiile au arătat că arpagicul poate ajuta și la prevenirea cancerului de prostată.

Consumul de arpagic îmbunătățește sănătatea osoasă

Datorită conținutului de vitamina K, arpagicul este benefic pentru coagularea sângelui și menținerea sănătoasă a oaselor. Vitamina K poate îmbunătăți densitatea mineralelor osoase și poate reduce riscul de fracturi.

Reduce inflamațiile

Inflamația poate sta la baza mai multor afecțiuni, ba chiar poate dezvolta boli autoimune sau tulburări neurodegenerative. Arpagicul este o sursă bogată de antioxidanți, iar asta îl transformă într-un tratament natural pentru reducerea inflamației. Frunzele de arpagic ajută la reducerea stresului oxidativ.

Îmbunătățește digestia

Compușii din leguma proaspătă sunt un adjuvant pentru disconfortul digestiv și luptă pentru a elimina bacteriile ce pot ajunge în sistemul gastrointestinal și pot provoca infecții. Leguma are o mare putere de a crește eficiența absorbției nutrienților din intestine.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Faci un comentariu sau dai un răspuns?