Numărul buzoienilor care primesc ajutor pentru plata căldurii a scăzut drastic față de anul trecut. Mai precis, numărul beneficiarilor s-a redus la o treime în acest an, față de 2019.

Specialiștii spun că s-a ajuns în această situație nu pentru că numărul persoanelor care ar avea nevoie de sprijin a scăzut, ci pentru că plafonul maxim nu a mai fost modificat de aproape 10 ani.

Asta, în condițiile în care pensiile și salariile au fost majorate treptat.

Persoanele cu venituri modeste primesc subvenție de la stat care să acopere o parte din cheltuielile cu încălzirea locuinței în timpul sezonului rece.

În funcție de venituri, acestea pot acoperi chiar și integral valoarea facturii.

În general, beneficiarii provin din rândul pensionarilor și persoanelor care primesc venitul minim garantat, cărora statul le subvenționează consumul de căldură, indiferent de sursa de încălzire, respectiv lemne, cărbune, gaze naturale, energie termică sau electrică.

Ajutoarele ajung la beneficiarii selectați abia din luna decembrie, pentru facturile din luna noiembrie.

Pe de altă parte, 230 de familii din Buzău au beneficiat în ultima perioadă de subvenții pentru montarea unei centrale de apartament.

Este vorba despre familii nevoite să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire, dar care nu aveau posibilitatea să își cumpere o centrală proprie, așa că au solicitat ajutor de la bugetul local.

Share:

administrator

Lasă un răspuns