Zmeura este unul dintre cele mai parfumate și delicate fructe. Pentru a putea gusta din savoarea ei în tot timpul anului, îți recomandăm câteva rețete de dulceață de zmeură pe care să le faci acasă. Urmărește pas cu pas rețetele de mai jos.

Aroma îmbietoare și gustul deosebit al zmeurei fac din aceasta ingredientul principal pentru cea mai bună dulceață de sezon. Vezi care sunt cele mai bune rețete de dulceață de zmeură și cum se fac.

Rețete pentru dulceață de zmeură

Dulceață de zmeură întreagă

1 kg zmeură; 1 kg zahăr; 150 ml apă; Zeama de la o lămâie.

Dulceață de zmeură (Foto: Pixabay)
Dulceață de zmeură (Foto: Pixabay)
Dulceață de zmeură (Foto: Pixabay)

Mod de preparare

Spală boabele de zmeură, dar cu grijă pentru a nu se strica forma acestora. Pune într-un vas mai mare și rezistent la foc apa rece împreună cu zahărul și zeama de la lămâie și lasă-le la fiert pentru 5,6 minute din momentul fierberii, la foc mare, până când se topește zahărul. Când zahărul s-a topit și s-a format sirop, adaugă și boabele de zmeură.

La început, boabele de zmeură vor pluti la suprafața siropului și este nevoie să amesteci delicat cu o lingură pentru a se amesteca foarte bine cu siropul. Dulceața se lasă la foc mare până când ajunge în punctul de fierbere și observi că fructele și-au dublat volumul.

Când a ajuns să fiarbă, dulceața de zmeură se mai lasă la foc mic pentru încă aproximativ 20 de minute după care se oprește focul și se lasă să se răcească complet.

Imediat cum s-a răcit, dulceața de zmeură să pune în borcane curate și sterilizate și se păstrează în cămară.

Rețete pentru dulceață de zmeură

Vezi și cum faci dulceata de piersici

Dulceață de zmeură

1 kg zmeură; 500 gr zahăr; Suc de la o lămâie mai mare; 250 ml apa.

Mod de preparare

Zmeura se spală cu apă rece, dar cu grijă pentru a nu se desface, după care se lasă să se usuce pe un prosop de hârtie. Când s-a uscat, zmeura se pune într-un vas și se presară 100 grame de zahăr deasupra.

Între timp se pune apa și restul de zahăr la fiert, iar când zahărul se topește și se formează siropul, se adaugă zmeura și se mai fierbe la foc mic pentru încă 5 minute. Acum se adaugă și sucul de la lămâie, se crește intensitatea focului și se lasă dulceața pe foc până când se îngroașă consistența. Dulceața se amestecă des pentru a nu se lipi de fundul vasului.

Pentru a verifica dacă dulceața este gata, se iau câteva picături și se pun pe o farfurie, dacă dulceața își păstrează forma și nu se dezintegrează înseamnă că este gata.

Oprește focul, lasă dulceața să se răcească și pune-o în borcane curate, uscate și sterilizate.

Cum se face dulceața din zmeură

Dulceață de zmeură – rețeta clasică

1 kg zmeură; 1 kg zahăr.

Mod de preparare

Se spală zmeura şi se pune pe o sită să se scurgă, după care se cântăreşte un kilogram. Se cântăreşte aceeaşi cantitate de zahăr, apoi se pun împreună într-o cratiţă. Se scutură cratiţa, astfel încât fructele să se amestece bine cu zahărul şi se lasă apoi la rece, 2-3 ore.

După ce s-a scos de la rece, se pune la fiert la foc mic. Din când în când se mai scutură cratiţa şi i se ia spuma, pe măsură ce se formează. Când a început să se lege, se ia o linguriţă de zeamă şi se încearcă într-un pahar cu apă rece dacă este suficient de legată. Dacă siropul face un fir subţire, care se întinde în pahar, înseamnă că este gata şi se ia de pe foc. Dacă nu, se mai lasă până se leagă. Se pune fierbinte în borcane, care se închid ermetic.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Dulceață naturală din zmeură

Gem de zmeură

3 kg zmeură; 2,200 kg zahăr; Zeama de la două lămâi.

Mod de preparare

Zmeura se pune într-un vas încăpător alternativ cu zahărul, un strat de fructe, un strat de zahăr, după care se lasă la odihnit pentru 2,3 ore, timp în care zahărul își extrage zeamă din fructe. Se pune vasul cu zmeură și zahăr la foc și se adaugă zeama de lămâie. Spuma din timpul fierberii se îndepărtează cu o spatulă și gemul se amestecă în mod repetat pentru a nu se prinde de fundul vasului.

Gemul de zmeură se lasă la fiert pentru 25-30 de minute, după care se verifică dacă are consistența dorită. Odată ce se răcește, gemul se mai îngroașă, tocmai din acest motiv nu este indicat un timp mare de fierbere.

Când este gata, gemul fierbinte se pune în borcanele pregătite și se lasă să se răcească lent, învelite în prosoape. Când gemul s-a răcit, borcanele se depozitează într-un spațiu răcoros și întunecat.

Dulceață de zmeură cu lavandă

1 kg de zmeură; 1 kg zahăr; Sucul de la o lămâie; 6 flori de lavandă cu tot cu tija verde.

Mod de preparare

Zmeura se spală bine într-un jet de apă rece, se lasă la scurs și se stropește cu sucul de lămâie. Apa și zahărul se pun la fiert, iar când se formează siropul se adaugă și zmeura, dar și lavanda care se lasă până la finalul fierberii. Pentru a verifica dacă dulceața de zmeură este gata, se iau câteva picături și se pun într-un pahar cu apă rece, dacă siropul nu se dezintegrează, atunci dulceața este bine făcută.

Se oprește focul și se pune dulceața în borcane sterilizate în prealabil. Se pun capacele și borcanele se așează cu capacul în jos timp de 20 de minute, pentru a preveni inflitrarea aerului în interior.

Cele mai ușoare rețete de dulceață de zmeură numai bune de încercat acasă.

Surprinde-i pe ce dragi cu o dulceata de mure! Ai reteta!

Share:

administrator

Lasă un răspuns