În plină pandemie de coronavirus, județul Buzău se confruntă cu o criză a vaccinurilor antigripale. Foarte puține doze ajung în cabinetele medicilor de familie, deși la Direcția de Sănătate Publică, din luna septembrie, au ajuns în jur de 20.000 de doze.

Mai grav este că vaccinul nu se găsește nici în farmacii, stocul fiind epuizat de mult timp.

Îngrijorător este că, la nivel național, Ministerul Sănătății a anunțat că, din cele 3 milioane de doze cumpărate de stat pentru acest sezon, 500.000 vor intra în țară începând cu luna noiembrie.

Drept urmare, un pacient va ajunge să fie vaccinat abia în decembrie, iar formarea de anticorpi se va produce mult prea târziu, după ce sezonul gripal a început.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Până în data de 11.10.2020 au fost vaccinate antigripal 146.537 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Conform aceleiaşi surse, la nivel naţional, în cea de-a doua săptămână de supraveghere şi monitorizare a evoluţiei infecţiilor respiratorii acute şi gripei, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare- IACRS şi pneumonii) a fost de peste 42.000, cu aproximativ 50.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (84.564), dar într-o creşetere uşoară, cu 8.7%, comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

Share:

administrator

Lasă un răspuns