Chimenul este o sursă bogată de minerale precum fier, calciu, magneziu, potasiu, dar și vitaminele A, C, E și B6. Conține aminoacizi, dar și o cantitate mare de grăsimi, carbohidrați și fibre alimentare și poate fi consumat într-o varietate de feluri. Vezi cum se face ceai de chimen și ce beneficii are.

Semințele de chimen sunt folosite adesea pentru prepararea ceaiului, dar și pentru tincturi și uleiuri volatile. Ceaiul din chimen este indicat pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni printre care tuse, răceală, bronșită, febră, paraziți intestinali sau infecții ale tractului urinar. Iată cum faci ceai de chimen.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ceai de chimen – mod de preparare

Ai nevoie de o linguriță de semințe de chimen și 200 ml de apă. Semințele de chimen se pun într-un ibric și se lasă să se încălzească pentru câteva secunde, după care se adaugă și apa. Se lasă ceaiul până dă în clocot, după care se ia de pe foc și se acoperă ibricul cu un capac pentru a rămâne la infuzat timp de aproximativ 10 minute.

După ce a stat la infuzat, ceaiul de chimen se strecoară și se consumă cald neîndulcit sau cu puțină miere.

Ceai de chimen – beneficii

Ceai de chimen – beneficii

Îmbunătățește digestia

Consumul de ceai de chimen îmbunătățește funcțiile digestive, reduce balonarea după o masă copioasă și previne senzația de greață ori de prea plin.

Întărește sistemul imunitar

Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, ceaiul de chimen este un tratament natural pentru gripă, răceală, tuse sau bronșită. Poate ameliora durerile în gât, dar și simptomele asociate virozelor de sezon.

Stimulează lactația

Pentru femeile însărcinate sau chiar proaspetele mămici, ceaiul de chimen este un adjuvant în stimularea lactației. Consumul de chimen ajută la secreția laptelui datorită timolului din compoziție, care tinde să mărească secreția glandelor, inclusiv a celor mamare. Chimenul conține și o cantitate ridicată de calciu, un element important al laptelui.

Previne anemia

Pentru că este bogat în fier, peste 66 mg la fiecare 100 grame, chimenul poate fi un adaos nutritiv în dieta zilnică pentru a elimina simptomele anemiei precum anxietate, oboseală, disfuncție cognitivă sau alte probleme digestive.

Bun în cazul tulburărilor respiratorii

Chimenul are acțiune expectorantă, ajută la eliminarea ușoară a mucusului acumulat în tractul respirator și astfel se inhibă formarea de mucus adițional și se vindecă problema ce a dus la această tulburare. Datorită cafeinei și uleiurilor esențiale aromatice, chimenul este un adjuvant și pentru persoane care suferă de astm.

Ceai din semințe și pulbere de chimen

Alte moduri de utilizare pentru chimen

Tinctură de chimen

Se amestecă 10 linguri de pulbere de chimen cu 50 ml alcool de secară ori fructe, dar cu concentrație alcoolică 50% și totul se lasă la macerat pentru două săptămâni. După acest timp, tinctura se filtrează și se pune în recipiente mici, care se păstrează într-un loc răcoros și întunecat.

Ulei volatil

Acesta poate fi obținut prin procedee industriale, dar și la scară mică prin antrenarea cu alcool.

Ulei pentru uz extern

Pentru a obține ulei de masaj se amestecă semințe zdrobite de chimen cu ulei de măsline, iar soluția obținută se lasă la macerat pentru 10-15 zile. Uleiul se transferă în sticluțe mici, închise la culoare și se păstrează într-un loc rece și întunecat. Este recomandat pentru hidratarea și menținerea elasticității pielii.

Ceai de chimen – contraindicații

Orice cură cu ceai de chimen trebuie urmată după indicațiile medicului specialist. Ca orice alt produs consumat în exces, și ceaiul de chimen poate avea reacții adverse. Acesta poate duce la tulburări ale sistemului digestiv ori la mâncărimi ale pielii.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns