Sezonul dovlecilor abia a început, dar campionii au fost deja desemnaţi. Vedeta acestui an este un bostan de 150 de kilograme din Buzău. Fermierii spun însă că dovlecii nu se apropie de dimensiunile gigant din trecut, din cauză că producţia din acest an a fost afectată de secetă. Chiar şi aşa, bostanii uriaşi au devenit atracţie turistică.

Pe cel mai mare producător de dovleci îl găsim la Poşta Câlnău, comună aflată la jumătatea distanţei dintre Buzău şi Râmnicu Sărat.

”Anul acesta, undeva la 150 de kilograme, cel mai mare. Incomparabil cu cel de anul trecut, când am avut un exemplar undeva la 250 de kilograme. Din ăsta faci plăcintă pentru 200 de persoane”, spune Ionel Horhocea, proprietarul bostănăriei din Poșta Câlnău.

Ionel Horhocea vinde la șosea legumele multicolore, comestibile şi decorative, chiar în faţa casei. Vedeta expoziției este un bostan uriaș, pe care l-a cărat din grădină ajutat de patru persoane. A crescut din seminţe aduse din America.

”Se numește Atlantic Giant. Sunt mai multe soiuri din acestea uriașe care, crescut în anumite condiții, pot să ajungă și la 800 de kile un dovleac. Unui dovleac, ca să se dezvolte, îi trebuie în primul rând multă apă, trebuie stropit pentru mană, un pic de îngrășământ”, spune Ionel Horhocea.

Are la vânzare dovleci pentru supă cremă, care sunt mai consistenţi, un soi de dovleac pentru plăcintă, care are o pulpă mai consistentă, foarte dulce, şi bostani decorativi. Ferma lui Horhocea a depăşit un deceniu de existenţă şi a ajuns la o producţie anuală de peste 20 de tone de dovleci, din seminţe aduse din toate colţurile lumii.

”Ca noutate, avem un soi foarte bun pentru plăcintă, pentru că are foarte multă zaharină în el și nu are foarte multă zeamă. E bun pentru plăcintă, pentru copt, la cuptor, supa cremă. Sămânța este din Turcia. Mai vem un soi mare, furajer, și alții decorativi, roșii”, spune fermierul.

 

În zonele în care se cultivă intens dovlecii, aceştia sunt folosiți de gospodine la supe, adăugat în tocană sau preparat piure, ca garnitură. Produsul culinar de bază este plăcinta de dovleac, coaptă la vatră, o reţetă care este transmisă din generaţie în generaţie.

Beneficiar al unei locaţii foarte bune, la ieşire din Poşta Câlnău spre Râmnicu Sărat, Ionel Horhocea şi-a amenajat un stand unde bostanii atrag curiozitatea clienţilor prin spectaculozitatea culorilor şi formelor. Agricultorul este şi organizatorul unui festival anual dedicat aromatei legume. Din cauza pandemiei, a fost nevoit să anuleze evenimentul.

Share:

administrator

Lasă un răspuns