Modul în care ne alimentăm contează nu doar pentru sănătate, dar asigură și un aspect sănătos al tenului și al pielii noastre în general. Dacă vrem o piele fină și catifelată, pentru cât mai mult timp, e bine să acordăm atenție alimentelor pe care le consumăm.

Principalele categorii de alimente care mențin tenul luminos, hidratat și cu un aspect sănătos sunt cele bogate în antioxidanți și în acizi grași esențiali. De aceea, ar trebui să includem în meniul nostru alimente care au efect de neutralizare a radicalilor liberi proveniți din mediul înconjurător, de la radiațiile ultraviolete, până la factorii poluanți de orice tip. Radicalii liberi au ca efect deteriorarea membranelor celulare ale pielii, ajungând, uneori, chiar să distrugă lanțurile de ADN din interiorul acestora. 

Iată principalele categorii de alimente care te ajută să ai un ten frumos și luminos, încetinind urmele îmbătrânirii. 

Alimente ce conțin acizi grași esențiali

Peştele gras, în special cel oceanic, are un conținut bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru sănătate, benefici pentru că reduc procesele inflamatorii din organism. Un pește bogat în astfel de acizi grași este somonul, dar la fel de benefici sunt heringul, sardinele, macroul, păstrăvul ori crustaceele. Acestea sunt, de asemenea, bogate în vitamina E, cu rol în regenerarea pielii, dar și în macronutrienți esențiali pentru o dietă echilibrată. Fără aceste elemente nutritive pielea se deshidratează și se usucă mai rapid.

Migdalele, uleiul de măsline sau semințele (de in, chia, cânepă, susan, dovleac) dar și o serie de condimente proaspete – rozmarinul, salvia, pătrunjelul sau busuiocul- au, de asemenea, un conținut mare de acizi grași. Consumul lor ajută la producerea fibrelor de colagen și elastină în organism, păstrează pielea hidratată și are rol antiinflamator pentru organism.

Legumele 

Cruciferele (varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles), dovlecelul, năutul sau orezul sălbatic sunt, de asemenea, surse importante de acizi grași de tip Omega 3. Broccoli conține vitamine și minerale importante pentru piele (A, C sau zinc), dar și luteină, care ajută la protejarea pielii. Și avocado este la fel de bogat în astfel de grăsimi sănătoase și în nutrienți benefici pentru piele și păr.

Legumele sunt, totodată, surse importante de vitamine. Cartofii dulci, de exemplu, la fel ca morcovii, conțin betacaroten, substanță care poate fi convertită în vitamina A în organism și care se regăsește, de obicei, în legumele de culoare galbenă, roșie sau portocalie. Antioxidanții din aceste alimente, odată consumați, sunt absorbiți de piele și funcționează ca un strat de protecție în fața soarelui. 

Surse importante de beta-caroten dar și de vitamina C sau de fibre necesare unei funcționări normale a organismului sunt și ardeiul gras, galben sau roșu. Alte alimente benefice pentru piele, care stimulează producția de colagen, sunt tomatele, iar ele au avantajul că sunt iubite de toată lumea și pot însufleți o masă banală!

Este, de asemenea, interesant de știut că organismul uman nu produce antioxidanți. De aceea, este important să ne asigurăm din alimentație acest necesar, pentru a contracara efectele negative ale radicalilor liberi.

Fructele 

Fructele de pădure sunt bogate în micronutrienți, având rol de a combate stresul celular. Sunt excelente la micul dejun, alături de cereale și iaurt, pentru că ne asigură energia de care avem nevoie pentru începutul de zi. 

Zmeura, de exemplu, este bogată în fibre și are un aport scăzut de calorii, ajutându-ne să ne săturăm mai repede. Consumul ei reduce riscul de cancer și încetinește îmbătrânirea tenului. Un alt fruct bogat în vitamina C și E, care asigură o piele frumoasă și sănătoasă, este kiwi, o sursă bogată de potasiu, totodată. Un mic dejun consistent din căpșuni și kiwi poate fi o băutură energizantă, plină de vitamine și antioxidanți, care poate tine loc și de cafea. 

Mai puțin cunoscute la noi, castanele comestibile sunt bogate în vitamina C și sunt sursă bogată de mangan cu rol antioxidant, ceea ce le face benefice în păstrarea imunității. Secretul lor era însă bine cunoscut din vechime de către înțelepții orientali, care mâncau, des, aceste fructe. Datorită conținutului bogat de vitamine, extractul de castane și  cel de drojdie se regăsesc în componența unor creme contur ochi, deoarece ajută la ștergerea semnelor de oboseală ale tenului. 

Alte alimente benefice pentru piele

Drojdia de bere uscată, amestecată cu lapte, este un remediu excelent pentru menţinerea sănătăţii şi a tinereţii pielii mâinilor. Totodată, îmbunătăţeşte aspectul tenului fiindcă acţionează împotriva acneei, prin conținutul său de vitamine B2 şi B6, care reglează producţia de sebum. Aplicarea unei măşti cu drojdie de bere şi miere ajută la calmarea tenului.

Mierea, acest aliment miraculos cu zeci de beneficii, este singurul care conține toate vitaminele și mineralele! Ea ne ajută în încetinirea proceselor fiziologice de îmbătrânire și, datorită conținutului de glucoză, hrănește celulele nervoase, furnizează energie și înlătură oboseala intelectuală și stresul. 

În cultura asiatică, la fel de iubit pentru proprietățile sale este ceaiul verde. Chinezii beau, zilnic, ceai datorită proprietăților sale puternic antioxidante și conținutului de fluoruri care cresc nivelul de dopamină și serotonină. În acest fel, sunt alungate depresiile și stările negative, iar corpul este ajutat să se apere de îmbătrânirea prematură.

Atunci când vorbim despre sănătate, alimentația trebuie să ocupe cel mai important loc pe lista noastră de priorități, fiindcă o dietă nepotrivită ne va afecta, negativ, în timp organele interne și ne va aduce kilograme în plus. Este bine să includem în meniul zilnic alimente sănătoase, pentru că acestea ne pot influența calitatea pielii.

Share:

administrator

Lasă un răspuns