Activitatea zilnică la birou într-un ritm de muncă full-time impune un stil de viață adaptat. Pentru că e important să-i furnizezi organismului toți nutrienții care îi sunt necesari, oricât ai fi de ocupat. Din fericire, majoritatea dintre noi știm care sunt alegerile alimentare bune, dar trebuie să faci pasul următor și să treci, efectiv, la fapte. Adică să renunți la gustarile rapide, bogate în calorii și să alegi variantele sănătoase și mesele în tihnă, nicidecum în fața calculatorului. 

Masa de prânz

Un program de lucru 9:00-18:00 include mereu și pauza de masă, pe care este bine să o respecți, indiferent cât de mult ai avea de lucru. Masa trebuie să fie un moment de pauză, în care să-i oferi organismului liniștea și relaxarea pe care le merită. Poate să fie și o foarte bună ocazie de a socializa, pentru că este important nu doar ce mănânci, ci și unde și alături de cine. 

Cele mai multe din firmele mari au și mici restaurante, cantine sau servicii de livrare pentru mâncare. Este ideal să-ți faci un obicei din a mânca la prânz într-un loc plăcut, unde să te simți bine. Dacă ai posibilitatea de a alege dintre mai multe variante, este și mai bine. 

Cei mai mulți angajatori folosesc carduri bonuri de masa care trebuie să te determine, o dată în plus, să te bucuri de masa de la prânz în compania colegilor sau a prietenilor și să mănânci ceva proaspăt, bun și sănătos în fiecare zi. 

Ce mănânci? 

Felul în care te hrănești are legătură directă cu performanțele tale. Alimentele te ajută să fii concentrat, atent și eficient. Este dovedit de statistici că angajații care își iau pauza de prânz sunt mai atenți și au un randament mai bun la serviciu, comparativ cu cei care mănâncă pe fugă, la tastaură, în timp ce răspund la e-mailuri. Iată câteva sfaturi ce îți pot fi de folos: 

Cinci, șase porții de fructe în prima parte a zilei și patru, cinci porții de legume la masa de prânz, în fiecare săptămână sunt varianta ideală; Nu sări niciodată peste micul dejun. Este combustibilul de care ai nevoie pentru a-ți începe ziua de muncă. Alege în principal fructe (mere, banane sau fructe de pădure), cereale integrale, proteine ​​cu conținut scăzut de grăsimi nesănătoase și bogate în Omega (pește, nuci, ouă) și lactate fermentate (chefir, iaurt). Nu uita să te hidratezi;Nu te lăsa pradă păcatului gustărilor calorice. Dacă vrei să ronțăi ceva până la prânz, alege fructele (o banană, un strugure), o mână (dar nu mai mult) de alune sau migdale crude, nesărate sau stafide. Poți adăuga o cafea și un pătrățel de ciocolată neagră ca să alungi pofta de dulce; Ține mereu la îndemână apă proaspătă. De cele mai multe ori, microclimatul de la serviciu deshidratează; Masa de prânz trebuie să fie o combinație de legume și proteine. Alege mâncarea simplă, cât mai puțin preparată. Cele mai bune alegeri sunt salata verde (rucola mai ales) cu brânză și roșii, supa cremă de legume, legumele la grătar sau la abur, peștele și puiul la grătar sau la cuptor. Evită sosurile, inclusiv dressing-ul din salată. Puțin ulei de măsline și suc de lămâie este tot ce-i trebuie unei salate pentru a fi gustoasă; Adaugă, din nou, apă. Evită alcoolul și sucurile pasteurizate din fructe.  

La modul general, este esențial să te încadrezi într-un buget stabilit zilnic. În felul acesta, vei evita excesele. 

Și dacă, totuși, mănânci la calculator? 

Există mereu o diferență între ceea ce ne dorim și ceea ce putem face. Așa că, uneori, rămânem în pauza de masă în fața calculatorului, la birou, iar firma de catering nu este una dintre alegerile tale. Ce mănânci? Sunt mai multe variante:

Pachețelul luat de acasă care poate conține carne slabă, ardei gras, ouă fierte, brânză sau mâncarea rămasă de la cina din ziua precedentă (o porție de paste, carne de pui rece sau orez cu legume). Este important să fie alimente care să nu împrăștie mirosuri puternice, să nu-i deranjezi pe cei din jur; Mâncare cumpărată în drum spre serviciu, aleasă cu atenție. Cele mai bune opțiuni: fructe (banane, mere, pere, citrice, fructe de pădure), avocado, conserve de pește în suc propriu, șuncă slabă, chifle de pâine din făină integrală, batoane proteice, ciocolată neagră, stafide, iaurt simplu, sana sau chefir. Încearcă să faci alegeri diversificate și stabilește un buget pe care care să-l respecți; Nu uita de apă, care trebuie să fie permanent la dispoziția ta, pe birou.

Este foarte important ca, în timpul alocat mesei, să nu faci și alte activități legate de munca ta. Și dacă ești singur în fața monitorului și ai nevoie și de o altă activitate, alge să asculți muzică sau sa urmărești ceva vesel. 

Pauza de prânz nu este un moft, este o necesitate a organismului pe care trebuie să o înțelegi și să o respecți. Dacă sari frecvent peste acest moment, efectele pe termen lung nu sunt printre cele pozitive, din contră. Poți avea probleme metabolice, o stare de oboseală cronică, un nivel ridicat de stres, probleme de concentrare și, în final, un randament scăzut la serviciu. 

Share:

administrator

Lasă un răspuns