O mare parte din fructele de pădure pe care le găsim în piețele din sud-estul țării provin dintr-o plantație aflată la zece kilometri de municipiul Buzău. Marian Tudor cultivă pe o suprafață de peste 35.000 de metri pătrați o mare varietate de fructe de pădure, unele exotice, precum aronia sau tayberry. Ferma sa livrează deja în piețe zmeură și cășune iar peste câteva zile va produce primele mure, dintr-un soi extrem de productiv.

În urmă cu opt ani, Marian Tudor a cumpărat o bucată de teren în comuna buzoiană Vernești, hotărât să se apuce de agricultură. Astăzi, deține una dintre cele mai mari plantații de fructe de pădure din județ.

Butașii de zmeură ocupă o mare parte din plantație, iar aromatele fructe sunt de câteva zile în piete. Zmeura este culeasî cu grijă, pentru a nu se deprecia în caserole.

”Cu delicatețe trebuie culese, nu foarte coapte, pentru că ele încă se mai coc în caserole”, spune una dintre angajatele fermierului buzoian.

Căpșunele produse în ferma de lângă Buzău sunt dintr-un soi românesc, mult mai gustoase și aromate decât cele importate. Din păcate, nu sunt foarte rezistente la schimbările bruște de temperatură, recolta fiind aproape de final.

Aproape jumătate din teren este cultivat cu butași de muri Navaho, un soi care oferă o producție de peste 15 kilograme de fructe pe plantă. Murele cât nucile de mari pot fi gustate de clienți incepând din această săptamână.

Fermierul din Vernești se mândrește și cu câteva soiuri de fructe de pădure exotice, din ce în ce mai căutate în piețele din România. Este vorba despre aronia si tayberry, care alături de celelalte fructe produse în ferma de la Vernești sunt un adevarat medicament pentru cei care le consumă.

”Toate sunt bio, naturale, și toate au un caracter antioxidant pentru organism. Nu mai spun că fructele negre, precum murele, zmeura, au foarte multă concentrație de vitamine B, C, D și E. Pentru diabetici sunt foarte indicate zmeura, coacăzele”, spune Marian Tudor, proprietarul plantației de fructe de pădure.

Buzoianul si-a promovat afacerea doar prin retelele de socializare. Acesta isi extinde afacerea cu fonduri europene si va ridica un depozit de frig, astfel incât sa aiba fructe delicioase si sanatoare tot timpul anului, dar si o fabrica de sucuri naturale.

Share:

administrator

Lasă un răspuns