Este perioada în care gospodinele pregătesc bunătățile pentru iarnă și le depozitează pe rafturile din cămară. Și pentru că sucul de roșii, dar nici bulionul nu lipsesc niciodată din preparatele pentru iarnă, mai jos îți spunem câteva rețete de încercat acasă pentru cel mai bun suc de roșii.

Nemaipoenit de gustos și aromat, sucul de roșii este perfect pentru a adăuga un plus de savoare preparatelor pe care le gătești acasă. Și pentru că acum este sezonul roșiilor românești bine coapte, este momentul perfect să pregătești câteva conserve pentru iarnă cu suc de roșii. Învață și cum să faci acasă cel mai bun bulion de roșii.

Rețete pentru suc de roșii

Suc de roșii – rețete numai bune de încercat acasă

Ingrediente
4 kg de roșii bine coapte; Busuioc verde sau mentă; Sare și piper după gust.
Mod de preparare

Roșiile se fierb bine într-un litru de apă cu 2 lingurițe de sare pentru aproximativ 30 de minute. După ce au fiert, se lasă să se răcească, se decojesc și se mixează miezul lor într-un blender.

Când s-a format sucul de roșii, după ce se răcește, se adaugă deasupra câteva frunze de busuioc sau mentă, se asesonează cu sare și piper după gust și se pune în borcane curate și sterilizate. Borcanele se închid cu capace și se păstrează în cămară sau într-un loc întunecat și răcoros.

Suc din roșii

Suc de roșii pregătit în casă fără conservanți

Ingrediente:
4-5 kg de roșii copate; 2 linguri de sare; O lingură de zahăr.
Mod de preparare

Roșiile se spală bine, se înlătură partea verde, după care se trec prin mașina de tocat, pentru a se face suc. Sucul obținut se pune la fiert într-un vas încăpător și se lasă totul la fiert până când compoziția ajunge la consistența dorită.

De fiecare dată când se formează spumă deasupra, aceasta trebuie îndepărtată cu o spatulă. Când sucul a fiert suficient, se adaugă deasupra sarea și zahărul. Se lasă să se răcească și se mută în sticle sau borcane sterilizate, după care se depozitează în cămară.

Știi cum se sterilizează borcanele?

Rețete pentru suc de roșii

Suc de roșii – rețeta bunicii

Ingrediente:
3 kg de roșii bine coapte; 3 lingurițe de sare grunjoasă, specială pentru murături.
Mod de preparare

Roșiile se spală, se curăță și se taie felii, după care se pun în mașina de tocat sau în blender pentru a se mixa perfect. Sucul se roșii obținut se pune într-un vas încăpător, se adaugă sarea și se lasă la fiert până devine concentrat și obține consistența dorită.

Cu cât sucul de roșii fierbe mai mult, cu atât consistența sa devine mai groasă și mai concentrată, însă ai grijă să nu fie o consistență atât groasă precum bulionul de roșii.

Sucul de roșii fiert se pune în borcane sau în sticle spălate și sterilizate în prealabil, după care toate recipientele se pun într-un vas suficient de mare încât să încapă toate, pe fundul vasului se pune un prosop de bumbac, iar deasupra se adaugă apă până aproape de gâtul sticlelor/borcanelor și se lasă să fiarbă pentru 20 de minute.

După fierbele, recipientele cu suc de roșii se lasă să se răcească pentru câteva ore, după care se depozitează în cămară.

Descoperă care sunt cele mai bune compoturi pentru iarnă.

Suc de roșii pregătit în casă fără conservanți

Suc de roșii – rețetă simplă

Ingrediente
10 kg de roșii; 2 linguri de sare.
Mod de preparare

Roșiile se spală bine, se îndepărtează codițele și se taie în bucăți. Se dau prin mașina de tocat ori prin storcătorul de fructe, iar când ai obținut sucul, acesta se pune la fiert, la foc iute, până când obții o pastă omogenă.

Când sucul este gata, acesta se pune când încă este fierbinte în sticle sau brocane curate și sterilizate, după care se pun capacele și se acoperă recipientele cu o pătură sau câteva prosoape groase și se lasă timp de 24 de ore. După acest timp, sucul de roșii este numai bun pentru a fi depozitat în cămară pentru iarnă.

Rețetă suc de roșii pentru iarnă

Ingrediente
1 legatura pătrunjel 1 legatura ţelină 10 kg roşii foarte bine coapte
Mod de preparare

Se aleg roşii bine coapte, dacă se poate din mai multe soiuri, pentru ca sucul să fie mai gustos. Se spală foarte bine cu apă rece, se taie în jumătăţi sau în sferturi şi se curăţă de partea albă de la codiţă. Cele care nu sunt bine coapte se dau deoparte sau se alege numai partea bine coaptă din roşie.

Se trec prin maşina de tocat la care s-a montat separatorul de roşii (lasă să treacă numai pulpa de roşii şi separă coaja şi seminţele) de două sau de trei ori, astfel încât să se obţină cât mai multă pulpă de roşii, care se colectează într-un castron şi se pune într-un vas cu fundul mai gros.

Sucul de roşii astfel obţinut se pune la fiert, cel mai bine pe o placă de fontă pusă deasupra flăcării, împiedicând astfel prinderea sucului de vas sau chiar afumarea. Se amestecă din când în când cu o lingură de lemn, insistând mai ales pe fundul vasului şi se lasă să fiarbă până scade un sfert din suc sau mai mult dacă vrem să obţinem un suc mai consistent.

Se aromează cu frunze de ţelină şi de pătrunjel verde şi se toarnă în sticle, care trebuie să fie foarte bine spălate, uscate şi chiar preîncălzite în cuptorul încins. Se toarnă în porţii mici, având grijă să nu se crape sticlele, apoi se închid ermetic şi se sterilizează, 15-20 de minute.

Se acoperă şi se mai lasă o oră în vasul cu apă fierbinte, apoi se scot şi se înfăşoară imediat în şervete groase şi se lasă până a doua zi. Sticlele cu suc de roșii păstrează într-un loc uscat şi răcoros.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Suc de roșii

Când se adaugă sucul de roșii în mâncare

Sucul de roșii aduce întotdeauna un plus de gust și aromă preparatelor culinare pe care le faci acasă. Orice mâncare delicioasă are nevoie de puțin suc sau bulion de roșii, însă când este cel mai bine să-l adăugăm?

Este ideal să adaugi suc de roșii în ciorbe sau mâncăruri spre finalul gătirii acestora deoarece, dacă este adăugat de la început, acesta întărește legumele folosite în mâncare și le face să fiarbă mai greu, astfel, multe dintre ele pierzându-și vitaminele dacă ajung să fiarbă prea mult.

La ce preparate culinare se adaugă suc de roșii

Pentru un plus de gust, poți adăuga aproape la orice preparat și puțin suc de roșii. Printre cele mai gustoase rețete cu suc de roșii se numără:

Supa de roșii;Ciorbe de legume;Paste cu legume și sos de roșii;Tocănițe de legume cu carne.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns