Afinele sunt fructele de pădure bogate în antioxidanți și vitamina C cu ajutorul cărora poți pregăti o mulțime de preparate dulci, dar și ceai de afine, lichior de afine ori afinată. Iată rețeta simplă pentru o afinată delicioasă.

Afinele pot fi consumate atât în stare proaspătă, în diferite combinații pentru pregătirea dulciurilor, dar pot fi și ingredientul principal al afinatei, o băutură cu alcool extrem de apreciată în toate zonele țării. Vezi cum se face afinata.

Ce este afinata

Afinata este băutura care se prepară în timpul verii pentru a putea fi consumată în sezonul rece, deoarece are nevoie de câteva luni de macerat pentru a deveni o licoare aromată și numai bună de consum. Este o băutură întâlnită în toată țara, indiferent de zonă, dar rețeta ei diferă de la o regiune la alta, în funcție de obiceiurile locului. Iată cum se face afinata.

Afinată de casă – rețetă foarte simplă

Ingrediente
5 kg de afine; 2 kg de zahăr; 1,5 litri de alcool de 80 de grade.
Mod de preparare

Afinele proaspete se curăță de codițe și se spală bine sub jet de apă rece. Într-un vas mare, indicat o damigeană din lemn, de 8-10 litri se pune pe rând câte un strat gros de afine, un strat de zahăr, un strat de afine și se continuă până când termini toate ingredientele.

Cum se face afinata
Afine pentru afinată
Afine proaspete pentru afinată

Damigeana se leagă la gură cu o bucată de tifon și se lasă la soare, pentru a se dizolva în totalitate zahărul. Atunci când zahărul este topit și totul arată ca un sirop de afine, se adaugă și alcoolul de 80 de grade. După acest pas, damigeana cu afinată se închide cu un dop de plută și se lasă la păstrat într-un loc răcoros și uscat timp de două săptămâni la macerat.

După acest timp, afinata se mută în sticle curate și sterilizate și se păstrează într-un loc răcoros și întunecat. Afinele din afinată pot fi păstrate și folosite ulterior pentru diferite preparate precum bomboane cu alcool sau prăjituri.

Lichior de afine

Ingrediente
1 kg de afine; 800 gr de zahăr; 1,5 litri alcool de peste 80 de grade; O păstaie de vanilie.
Mod de preparare

Afinele se spală în mai multe rânduri cu apă rece și se pun într-un borcan din sticlă încăpător. Deasupra lor se adaugă păstaia de vanilie, dar și zahărul și se amestecă totul. Lichiorul de afine se ține acoperit pentru câteva zile, timp în care se amestecă zilnic, pentru a se dizolva zahărul.

Când zahărul s-a dizolvat complet, se adaugă și alcool și se mai lasă la macerat pentru două săptămâni. Când este gata, lichiorul se strecoară printr-un tifon și se toarnă în sticle curate și sterilizate.

Lichiorul poate fi consumat ca atare, în cantități mici, dar poate fi folosit și pentru diverse prăjituri sau preparate culinare.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns