Murele bine coapte din timpul verii își păstrează gustul și aroma îmbietoare chiar și la multe luni distanță atunci când sunt pregătite corespunzător. Vezi rețeta pentru cel mai dulce și bun sirop de mure.

Murele conțin substanțe active cu rol antiinflamator, antibacterian, fier, zinc, magneziu, potasiu, dar și multe vitamine precum A, C, E și o concentrație mare din complexul B. Fructele își păstrează proprietățile atât în dulceața de mure, dar și în siropul aromat făcut încă din timpul verii. Iată care este cea mai simplă, dar delicioasă rețetă de sirop de mure.

Rețete pentru sirop de mure

Sirop de mure – rețetă simplă

Ingrediente
1 kg de mure; 1 kg de zahăr; 500 ml apă; O lămâie.

Sirop de mure – alege mure coapte
Sirop de mure – ce mure alegem
Sirop de mure

Mod de preparare

Murele se pun într-un vas cu zahărul și se lasă împreună pentru câteva ore, 3-4 ore, până când se topește zahărul. După acest timp, se zdrobesc fructele și se trec prin sită, pentru a separa sucul de semințe.

Se adaugă cantitatea de apă peste fructe și siropul obținut și se pune totul la fiert pentru aproximativ o oră, amestecând din când în când. Spre finalul fierberii, se adaugă zeama de la lămâie și se mai lasă pe foc pentru aproximativ 10 minute. Siropul de mure se toarnă fierbinte în recipiente din sticlă, iar când se răcește poate fi păstrat la frigider.

Urmărește și rețete savuroase pentru dulceață de caise

Sirop de mure

Sirop de mure la rece

3 kg de mure; 1 litru de apă; Sucul de la o lămâie; 800 de grame de zahăr la fiecare litru de sirop rezultat;
Mod de preparare

Se spală bine murele cu apă rece, în mai multe rânduri, după care se lasă la scurs într-o strecorătoare și se presară deasupra sucul de la lămâie. Când s-au scurs bine de apă, murele se zdrobesc într-un vas și se adaugă un litru de apă rece peste ele. Se lasă la macerat timp de 2 zile, într-un loc răcoros și întunecat, după care se strecoară siropul printr-un tifon ori o sită deasă într-un vas încăpător.

În funcție de cantitatea de sirop obținută se adaugă și zahărul. Pentru fiecare 1 litru de sirop, se adaugă 800 de grame de zahăr. Se amestecă bine siropul pentru a se dizolva tot zahărul, apoi siropul de mure se pune în sticle și se păstrează la frigider.

Se poate servi simplu sau cu apă minerală, gheață și mentă.

Sirop din mure proaspete

Sirop de mure negre cu miere

Ingrediente
500 gr de mure; 350 ml de miere; Zeama de la o lămâie; Câteva frunze de mentă proaspete;
Mod de preparare

Se spală bine murele în apă rece, se curăță de codițe și se elimină fructele stricate, dacă este cazul. Se scurg bine într-o strecorătoare, după care se tapotează cu șervețele de hârtie ușor pentru a se usca complet.

Fructele se pun într-un blender și se mixează până devin o pastă omogenă, aproximativ un minut. Se strecoară sucul obținut printr-o sită așezată deasupra unui vas mare și se elimină semințele.

Separat, menta spălată se amestecă cu zeama de lămâie și se mixează la blender pentru aproximativ 30 de secunde. Se adaugă și sucul de mure peste mentă și lămâie și se mai mixează totul câteva secunde pentru a se pătrunde toate aromele.

În funcție de cantitatea obținută de sirop de mure se adaugă și miere. Dacă ai obținut 350 de ml de sirop, atunci adaugi 350 ml de miere. Totul se amestecă până siropul se omogenizează perfect.

Siropul de mure se transferă în sticle care se închid ermetic și se lasă la macerat, într-un loc întunecat și răcoros pentru aproximativ 2 săptămâni înainte de consum.

Sirop din mure cu gheață și mentă

Siropul de mure poate fi păstrat la frigider și consumat oricând simplu sau cu apă minerală.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns