Un cetățean din municipiul Râmnicu Sărat a descoperit în timpul unor săpături un proiectil de artilerie, rămas neexplodat. A sunat imediat la 112 pentru a solicita asanarea muniției de către pirotehniștii ISU Buzău.

Joi după-amiază, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău a fost alertată cu privire la descoperirea, în urma unor lucrări de construcții, a unui proiectil rămas neexplodat, pe raza municipiului Râmnicu Sărat.

În urma deplasării acestora la locul indicat de apelant, au descoperit un proiectil de artilerie calibrul 75 mm, ce ulterior a fost ridicat și transportat, în vederea distrugerii în condiții de siguranță, la locul de depozitare temporară special destinat.

Pompierii atenționează populația că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active, şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul. ”Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare”, precizează specialiștii ISU Buzău.

De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:
• nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
• nu le introduceţi în foc;
• nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
• nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
• nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
• nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
• în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
• nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.

Share:

administrator

Lasă un răspuns