Piersicile proaspete îți păstrează aroma și gustul savuros chiar și în borcan în cea mai gustoasă rețetă de dulceață de piersici. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie, dar și ce rețete de dulceață poți încerca în acest an. Îți detaliem pas cu pas cele mai ușoare rețete.

Gospodinele muncesc de dimineața până seara pentru a umple cămara cu conserve pentru iarnă. Dacă au fost făcute compoturi rapide pentru iarnă, murături, zacuscă de vinete sau zacuscă de fasole, acum este timpul și rețetelor dulci. De lângă dulceața de vișine și dulceața de trandafiri nu are cum să lipsească dulceața de piersici. Iată cum se face cea mai bună dulceață, dar și gem de piersici.

Rețete pentru dulceață de piersici

Dulceață de piersici – rețetă rapidă

Ingrediente
1,5 kg de piersici; 1 kg de zahăr; Zeama de la o lămâie și jumătate; O jumătate de lămâie tăiată în felii subțiri.
Mod de preparare

Piersicile se spală, se șterg cu un șervețel de hârtie și se taie în felii subțiri, după car în cubulețe. Într-un vas mare și încăpător se pun fructele împreună cu zahărul, feliile și zeama de lămâie, se acoperă cu un capac și se lasă totul pentru câteva ore, minim 2 ore. În acest timp, piersicile își lasă zeama delicioasă.

După acest timp, vasul cu fructe se pune la fiert, la foc mediu, pentru aproximativ o oră, timp în care se amestecă regulat, odată ce dulceața începe să fiarbă.

După o oră, dulceața de piersici se ia de pe foc și se acoperă cu un prosop de bucătărie umed, dar bine stors, și se lasă să se răcească pentru aproximativ o oră. În acest timp, siropul dulce prinde culoare, iar fructele absorb siropul și se confiază.

Vasul cu dulceață se pune din nou la fiert pentru aproximativ 15 minute din momentul fierberii, timp în care se amestecă în continuu.

Dulceața de piersici este gata. Se lasă să se răcească, după care se trasnferă în borcane curate și sterilizate și se mută în cămară.

Dulceață de piersici

Dulceață de piersici – rețeta bunicii

Ingrediente
1 kg de piersici fără sâmburi; 800 gr de zahăr; O lămâie; O păstaie de vanilie.
Mod de preparare

Piersicile se spală și se curăță de coajă, după care se îndepărtează sâmburii, iar fructul se taie în felii subțiri sau în cubulețe. Într-un vas mare se pun piersicile acoperite cu sucul de lămâie, zahărul și păstaie de vanilie care se crestează pe lungime. Se amestecă totul foarte bine și se pune la frigider vasul pentru câteva ore, chiar până la opt ore, dacă ai posibilitatea.

După acest timp, ia vasul cu piersici și pune-l la foc mic să fiarbă pentru zece minute. După ce a fiert, lasă dulceața să se răcească de tot și păstreaz-o din nou la frigider peste noapte.

După cele 12 ore în care dulceața a stat la frigider, pune-o din nou la fiert pentru aproximativ 40 de minute și amestecă des. Înlătură spuma care se formează la suprafață cu ajutorul unei spatule, ori de câte ori este nevoie.

Când dulceața este gata, se pune fierbinte în borcanele curate și sterilizate, se închid cu capac și se întorc invers, cu capacul în jos. Se păstrează așa timp de 20 de minute, iar după ce dulceața se răcește de tot, borcanele se depozitează în cămară.

O rețetă pentru dulceață de piersici aromată, în care fructele își păstrează consistența chiar și până la trei ani în borcan.

Cum se face dulceața de piersici

Dulceață din piersici proaspete

Gem de piersici cu coniac

Ingrediente
2 kg piersici foarte coapte; 2 kg zahar; 100 ml coniac.
Mod de preparare

Piersicile se curată de samburi și se cântăresc. Se pregătește exact atâta cantitate de zahăr și un pahar de apă pentru fiecare 500 g piersici cântărite. Zahărul și apă se pun într-o cratiță. Se pune cratiță la foc mic, se amestecă până ce tot zahărul s-a topit, apoi se mărește focul și se lasă la fiert 15-20 de minute până ce o picătură de sirop pusă în apă rece se încheagă pe loc.

Se adaugă piersicile tăiate felii și se mai lasă la fiert 20 de minute. Se trage vasul de pe foc, se toarnă coniacul și se amestecă foarte delicat. Se pune gemul în borcane care se lasă fără capac să se răcească.

Sursă rețetă: Retetepractice.ro

Dulceață si gem din piersici

Dulceață de piersici, caise și nectarine

Ingrediente
1 kg caise; 1 kg nectarine; 1 kg piersici; Zeama de la o lămâie; 750 gr de zahăr; Un baton de scorțișoară.
Mod de preparare

Se spală bine toate fructele, se îndepărtează sâmburii și se lasă la scurs. Ulterior se pun într-un vas mare, se adaugă zahărul peste ele și se lasă la rece până a doua zi ori, dacă nu ai posibilitatea să aștepți atât de mult, le poți lăsa câteva ore până ce fructele își formează siropul.

Fructele se pun la fiert pentru aproximativ o oră sau se pot pune chiar și în cuptor pentru aproximativ 2 ore, la 160 de grade, până când dulceața este bine înghegată. La jumătatea timpului de fierbere se adaugă și batonul se scorțișoară.

Când este gata, dulceața se pune în borcane sterilizate, se adaugă capacele și se lasă să se răcească.

Dulceață din piersici

Dulceață de piersici și pepene galben

Ingrediente
1 kg de piersici; 1 kg pepene galben; 500 gr de zahăr; O lămâie.
Mod de preparare

Piersicile se spală, după care se opăresc câteva secunde în apă fiertă, deoarece așa se curăță mai ușor de pieliță. Se îndepărtează coaja și sâmburele, după care se taie în cubulețe mici.

Pepenele galben se taie în două, se scot sâmburii, se curăță de coajă, după care se taie în felii subțirir și ulterior în cubulețe mici.

Fructele se pun într-un vas încăpător, se adaugă zahărul și se lasă la fiert, la foc potrivit, timp de 30-35 de minute, timp în care se amestecă în continuu pentru a nu se prinde dulceața de fundul vasului. Spuma care se formează deasupra se spumează ori de câte ori este nevoie.

Aproape de sfârșitul fierberii, se adaugă și sucul de lămâie peste dulceață. Zeama de lămâie nu se adaugă mai devreme pentru a evita zaharisirea dulceții, dar și pentru a-și menține o culoare fructele.

Când este gata, dulceața de piersici și pepene galben se pune fierbinte în borcane pe care le-ai sterilzat în prealabil. Se închid ermetic și se lasă acoperite cu o pătură până se răcesc complet. După ce s-au răcit, pot fi mutate pe raft în cămară.

Cele mai aromate și gustoase rețete pentru dulceață de piersici pe care le poți încerca și tu anul acesta.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns