Seceta dă mari bătăi de cap producătorilor de varză din sud-estul țării iar picăturile căzute, zilele trecute, nu mai ajută cu nimic culturile. Legumicultorii din Buzău vor întârzia cu aproape o lună recoltarea verzei de toamnă, cea care se pune la murat pentrusărbători.

Ar fi trebuit să ducă deja în piețe cantități mari de marfă, însă nu prea au ce aduna din grădini. Pentru că e puțină, varza de Buzău se vinde și cu trei lei kilogramul iar prețul ar putea rămâne așa și în perioada în care va fi căutată pentru a fi pusă în butoaie.

Ion Mihai este unul dintre legumicultoriicare produc varză de Buzău pentru piețele din Muntenia. Ar fi trebuit să înceapă recoltarea, însă nu prea are ce aduna de pe suprafețele cultivate la mijlocul verii.

”Nu am ce să recoltez încă vreo trei săptămâni de acum încolo. S-a făcut câte o varză pe o suprafață de cinci, șase metri pătrați, iar celelalte nu au legat. Au fost stropite dar cred că marea cauză e poluarea, pe lângă secetă”, spune Ion Mihai.

Fermierul se află din zorii zilei pe câmp pentru a îngriji cultura de varză, în speranța că o va ajuta să dea o recoltă bună, chiar dacă ea va fi una târzie, spre iarnă.

Varza a ajuns deja în pieţe, însă în cantități mici. Clienții au început timid să o cumpere pentru pus la murat, din cauza prețului piperat.

După un an agricol dificil, legumicultorii menţin deocamdată un preţ destul de ridicat, între 2 și 3 lei kilogramul la varză de Buzău. Perspectivele nu sunt însă îmbucurătoare: varza ar putea fi la fel de scumpă și în perioada în care va fi căutată pentru a fi pusă în butoaie.

Varza de Buzău se pretează foarte bine la conservare peste iarnă, la murat. Este o varză zemoasă, dulce, fără fibră și nervuri tari. ”E bună de sărmăluțe, pentru pus la butoi, de iarnă. Lumea începe să o pună la murat cam după 26 octombrie”, spune Victoria Dimciu.

Legumicultorii buzoieni se mândresc cu varza de Buzău, cunoscută de grădinarii din toată ţara. Este o varză de toamnă care a fost cultivată de foarte mult timp înaceastă zonă a țării.

Share:

administrator

Lasă un răspuns