Producătorii locali de paste făinoase resimt din plin concurența cu produsele din import, mai ales în marile lanțuri de magazine. De peste 20 de ani, Ionel Poșircă produce macaroane, fidea, tăiței și melci în mica sa fabrică de lângă Buzău, pe o linie de utilaje importate din Italia.

* Distribuie marfa în magazine mici din Moldova și Dobrogea, la jumătate din prețul produselor aduse din străinătate.

Cei 16 angajați ai fabricii ROTA 2000, din Vernești, se mândresc cu pastele făcute de ei, care sunt produse din făină cumpărată de la fermieri locali.

”Sunt mai bune decât pastele italienilor, rezistă foarte bine la fierbere, nu se sfărâmă, pentru că sunt din făină foarte bună, din Buzău”, ne spune Ioana Mirițescu, una dintre angajatele fabricii.

Etapele de fabricație respectă toate standardele internaționale de calitate, iar din compoziție lipsesc aditivii care prelungesc termenul de valabilitate.

”Din acești tăiței putem prepara supă dulce, paste cu carne, tăițel acru, fiecare după cum vrea să îl prepare. Pot înlocui pastele itelienești, doar că noi avem produsele naturale și sunt foarte gustoase”, ne asigură Ioana Ioniță, angajată a fabricii de paste făinoase.

Ionel Poșircă poate produce 30 de tone de paste în fiecare lună însă fabrica lucrează la jumătate din capacitate, ca să nu rămână cu marfă nevândută.

Marile lanțuri comerciale i-au închis ușile, după ce au constatat că pasta românească este din ce în ce mai ignorată de clienți. Distribuie în magazine mici din Moldova și Dobrogea, la jumătate din prețul produselor aduse din străinătate.

”În lupta noastră cu producătorii externi, noi am acceptat să avem un câștig foarte mic, am lăsat termenul de plată la maximul legal, ne-am propus să mergem din magazin în magazin. Am încercat să ducem produsele noastre în supermarketuri, însă fără niciun răspuns. Avem aproape trei intervenții la toate lanțurile astea care au venit în România și nimic”, spune Ionel Poșircă, administratorul fabricii.

Buzoianul spune că și-ar vinde mai bine pastele dacă le-ar numi spaghette, tagliatelle sau penne, care nu diferă de cele românești.

Ca să atragă atenția clienților, le-a pus produselor sale nume cu rezonanță din zona Italiei, Ionelli, însă concurența pastelor din import este de neclintit.

În ultima perioadă, pastele au cucerit mesele din întreaga lume, iar românii au fost unii din cei mai mari fani. Importurile româneşti de paste făinose din Italia au crescut cu 40% în primele şase luni ale anului 2020, scrie presa italiană.

Share:

administrator

Faci un comentariu sau dai un răspuns?