Criza sanitară îi afectează și pe ei dar știu că trebuie să respecte calendarul lucrărilor agricole dacă vor să nu aibă pierderi și mai mari. Legumicultorii din jurul orașului Buzău sunt cunoscuţi ca fiind cei mai mari producători de ceapă de apă. Printre ei sunt și soții Iordache, legumicultori vechi ai Buzăului.

Îi găsim pe câmp, la marginea municipiului Buzău, unde plantează răsadurile de ceapă de apă.

”Acum ne ocupăm de răsăditul cepei de apă de Buzău; se ia fir cu fir, se tunde și apoi se plantează cam la 10, 15 centimetri distanță între ele”, declară Vasilica Iordache, legumicultor.

Răsăditul cepei necesită un efort fizic deosebit, deoarece seceta cumplită din ultimele luni a uscat pământul.

Cei doi legumicultori buzoieni spun că actuala criză i-a obligat să înceapă această etapă a lucrărilor agricole mult mai devreme decât în alți ani. Asta, deoarece munca realizată de obicei cu șase, șapte zilieri, trebuie făcută acum numai în doi.

”Din cauza coronavirusului, e o problemă cu forța de muncă. Pe de o parte, preferăm să facem singuri lucrările, iar pe de altă parte nici nu cred că am găsi, pentru că oamenii sunt reticenți. Pentru că sunt doar eu și soțul, care nu a mai lucrat la răsădit, am început mai drevreme și sperăm să ne încadrăm cu muncile astfel încât să nu ratăm etapele”, spune Vasilica Iordache.

 

Prima recoltă de ceapă de Buzău ar trebui culeasă începând din vară, până la sfârșitul toamnei.

”Sperăm să avem vânzare. Cineva zicea că vrea să ne asociem într-o cooperativă însă cred că cel mai bun ajutor ar fi să ni se asigure un loc unde să o depozităm. Statul să ne ajute să colectăm marfa care este deja făcută, să fie un loc sigur și să o distribuie în supermarketuri”, spune Viorel Iordache, legumicultor.

Ceapa de apă de Buzău este renumită în toată țara dar și printre românii plecați în străinătate. Soții Iordache sunt convinși, însă, că vor avea mari probleme cu vânzarea produselor iar statul ar trebui să le întindă o mână de ajutor.

”În anii trecuți, producția noastră pleca în Italia, la românii de acolo. Cam 75 la sută din recoltă pleca peste hotare însă acum o să avem o problemă din cauza restricțiilor impuse în perioada pandemiei”, spune legumicultorul buzoian.

Ceapa de apă roşie de Buzău și-a găsit cel mai potrivit sol pe terenurile de lângă albia râului Buzău. Sute de hectare de teren agricol de la marginea orașului Buzău și din comunele Mărăcineni şi Săpoca sunt cultivate, an de an, cu ceapă roşie de apă, un soi local foarte apreciat de gospodinele din toată țara.

Share:

administrator

Lasă un răspuns