Roinița, cunoscută și sub denumirea de Lămâiță sau Melisă, este una dintre cele mai valoroase plante medicinale cu un o aromă puternică de lămâie și o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului. Citește cum se consumă roinița și pentru ce afecțiuni este recomandată.

Roinița, Melissa officinalis, este planta erbacee perenă care provine din aceeași familie din care face parte și menta, Lamiaceae, și este originară din Europa de Sud și Centrală. Planta se dezvoltă până la o înălțime de 150 de cm, iar caracteristica importantă care o deosebește de alte plante este mirosul de lămâie, asemănător cu cel al mentei.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Roinița – compoziție

Frunzele de Roiniță conțin aproximativ 4% acid rosmarinic, dar și alți acizi polifenolici printre care acidul cafeic, acid clorogenic, flavonoizi și triterpene. De asemenea, frunzele de Lămâiță conțin și glicozizi monoterpenici și alte glicozide. Conținutul în ulei esențial este de 0,05 – 0,30% și este format din citronelal, citral A și B, nerol, geraniol, ocimene și metilcitronelal.

Planta înflorește în timpul verii și face flori mici albe, pline de nectar, acesta fiind un adjuvant pentru apicultură, deoarece nectarul florilor atrage albinele. Tulpinile plantei se recoltează încă din anul II de viață al plantei, în debutul înfloririi și se recoltează de 2-3 ori pe vară. După ce a fost făcută recoltarea tulpinilor, planta face curând alți lăstari floriferi.

Proprietățile plantei Roinița

Antibacteriene; Antiseptice; Antidiareice; Antispastice; Antivomitive Antivirale; Depurative; Colerice; Stomahice; Carminative; Cicatrizante; Vermifuge; Cardiotonice; Tranchilizante.

Beneficii și proprietăți Roiniță

Utilizarea plantei Melisa pentru uz intern

Coleciste; Colon iritabil; Broniște; Dureri de cap; Amețeli; Nevralgii; Insomnie; Anxietate; Balonări; Spasme stomacale; Halenă bucală; Dureri în piept; Duodenită; Reumatism; Gută; Crampe musculare; Hipotensiune; Nevroze cardiace; Indigestii; Colită de fermentație.

Utilizarea plantei Melisa pentru uz extern

Contuzii; Răni; Echimoze; Prurit; Contuzii; Furunculoză, Înțepături de insecte.

Beneficii Roiniță

Roinița ajută în caz de insomnie ori alte tulburări ale somnului

Combinația dintre frunzele de roiniță și valeriană, conform studiilor efectuate, poate ajuta la calmarea stărilor de neliniște și tulburările de somn, precum insomnia. Cercetătorii au dezvăluit că simptomele pot fi ameliorate în proporție de 70-80% în cazul copiilor dacă este folosită o doză combinată dintre cele două plante.

Descoperă ce beneficii au fructele de anason

Poate trata stările de greață

Pentru că este un adjuvant pentru sistemul digestiv, s-a dovedit prin studii efectuate de specialiști că roinița are efecte benefice și împotriva stărilor de greață, dar este utilă și pentru tratarea altor simptome gastrointestinale.

Reduce tensiunea arterială și protejează inima

Remediile pe bază de roiniță, precum ceaiurile și uleiurile, sunt un adjuvant pentru buna funcționare a inimii, deoarece planta poate proteja inima de mai multe tipuri de leziuni ori degradări. Extractul din plantă duce la reducerea ritmului cardiac și la scăderea tensiunii arteriale.

Știi cum se prepară și cum se consumă cătina?

Roinița ar putea fi bună și pentru diabetici

Potrivit unui studiu efectuat în laborator, uleiul esențial de Melissa officinalis ar putea fi util și persoanelor cu hiperglicemie. Potrivit descoperirilor, uleiul poate fi un adjuvant pentru concentrația de glucoză din sânge, atunci când este folosit într-un difuzor de aromaterapie sau când este aplicat pe piele.

Planta medicinală poate proteja împotriva problemelor ficatului

Uleiul esențial din roiniță poate scădea valoarea trigliceridelor și poate îmbunătăți sinteza colesterolului în ficat.

Ceai de Roiniță
Planta Melisa, Lămâiță
Tinctură de Roiniță

Pentru ce alte afecțiuni mai poate fi utilizată Roinița

Cefalee; Durere de dinți; Tulburări nervoase; Migrene: Criză gutoasă; Sindrom diareic; Infecție cu virusul Herpes simplex; Stres; Hematoame; Reumatism articular acut.

Cum se prepară ceaiul de Roiniță

Pentru a prepara ceaiul ai nevoie de o lingură de frunze uscate de roiniță și 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat pentru 10-15 minute, după care se strecoară și ceaiul se consumă pe parcursul zilei, după masă.

Află ce este și cum se face tapioca

Tinctura de Roiniță

Pentru tinctură ai nevoie de 15 linguri de pulbere de roiniță și 500 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se pun împreună într-un borcan care se închide ermetic și se lasă la macerat pentru 2 săptămâni. Tinctura se filtrează, iar amestecul obținut se pune în sticle mici, închise la culoare și se păstrează într-un loc răcoros și întunecat.

Contraindicații

Roinița este una dintre plantele medicinale care poate fi folosită pentru o gamă variată de afecțiuni, însă în combinație cu alte plante sau medicamente, aceasta poate provoca efecte secundare. Orice terapie trebuie efectuată după consultarea unui medic specialist.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns