Brusturele este planta ierboasă foarte rezistentă care crește în condiții extreme cu un climat neprietenos și se dezvoltă până la un diametru de 60-70 cm. Rădăcina plantei se folosește în scop medicinal pentru a trata o serie de afecțiuni. Citește ce beneficii au frunzele și rădăcina de brusture.

Brusturele este una dintre cele mai răspândite plante medicinale din lume. Crește atât pe câmpii, cât și în zonele de munte și este un leac excelent pentru tratarea mai multor boli. Este cunoscut și sub denumirea de “pipan”, “captalan” sau “podval mare” și are un conținut bogat de vitamine și săruri minerale.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Brusture – compoziție

Rădăcina de brusture conține compuși antibacterieni și antifungici, iar frunzele conțin arctiopicrină, substanță amară care îi imprimă gustul caracteristic plantei. Planta medicinală conține și numeroase săruri de potasiu, ulei volatic, compuși poliinici.

Indicații terapeutice

Adjuvant pentru afecțiuni renale; Bun pentru afecțiuni ale pielii precum: acnee, eczeme, seboree; Acțiune diuretică; Efect depurativ; Proprietăți antioxidante; Efect hepatoprotector; Acțiune antitumorală; Acțiune antimutagenică; Bun în caz de reumatism; Adjuvant natural pentru gută și afecțiuni renale; Acțiune sudorifică.

Cum se consumă brusturele

Infuzie de Brusture

Infuzia din brusture se pregătește dintr-o lingură uscată de rădăcină și o cană de 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat pentru 10 – 15 minute, după care se strecoară și se consumă pe parcursul zilei. Infuzia poate fi îndulcită cu puțină miere.

Descoperă ce beneficii are consumul de ananas

Decoct de Brusture

Pentru uz intern, decoctul se pregătește din 4 linguri de pulbere de rădăcină și 1 litru de apă. Se lasă la macerat pentru 6-8 ore, după care se poate consuma pe durate zilei.

Pentru uz extern

Se poate pregăti un decoct ce se aplică local la nevoie. Ai nevoie de 2 linguri de rădăcină mărunțită și o cană de 200 ml de apă caldă. Se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară totul, se pune pe o compresă și se aplică local la nevoie.

Ulei de brusture
Cum se consumă Brusturele
Cele mai bune plante medicinale care se găsesc în România
Beneficii și recomandări Brusture

Brusture beneficii

Detoxifiază organismul

Brusturele are în compoziție substanțe active precum sărurile de potasiu și vitaminele, iar asta îl transformă într-unul dintre cele mai eficiente leacuri pentru detoxifierea organismului. Rădăcina de brusture este recomandată și pentru purificarea sângelui și eliminarea toxinelor din corp și, potrivit studiilor, consumul regulat ajută la o circulație mai bună a sângelui.

Știi de ce este recomandat să consumi gutui?

Poate inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de cancer

Conform studiilor specialiștilor, semințele de brusture pot împiedica dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, printre care cancerul de piele. Planta oferă rezistență la acțiunea mutagenă a radiațiilor solare și împiedică dezvoltarea celulelor cancerigene la nivel cutanat.

Adjuvant pentru tratarea acneei

Substanța din compoziția brusturelui, arctiozida, este responsabilă de efectele benefice asupra afecțiunilor pielii și are un efect antimicrobian puternic. Consumul sub formă de ceai de brusture, compresă sau chiar băi cu abur pot ajuta la tratarea acneei, cuperozei și a furunculozei.

Află și cum se consumă coriandru și cu ce alimente se asociază

Luptă împotriva infecțiilor

Substanțele active precum piliacentilenele din compoziția plantei au efect antibiotic și ajută organismul să se trateze în mod natural de infecțiile bacteriene ce se pot dezvolta la nivelul vezicii urinare.

Luptă împotriva căderii părului

Planta are efecte miraculoase și pentru păr. Brusturele combate mătreața și alopecia și este considerat un tratament natural care acționează asupra scalpului lăsându-l sănătos și strălucitor. Infuziile din rădăcină de brusture sau compresele cu ceai concentrat ajută împotriva pierderii părului.

Alte beneficii ale plantei

Atenuează inflamațiile; Combate diabetul; Reduce nivelul glicemiei; Combate afecțiunile prostatei; Alungă reumatismul; Combate bacteriile cu stafilococi și streptococi.

Planta medicinală Brusture

Brusturele pentru uz intern

Calculoză renală; Cistite; Tuse; Gripă; Pneumonie; Celulită; Bronșită; Greață; Constipație; Diabet zaharat; Obezitate; Insuficiență cardiacă.

Brusturele pentru uz extern

Herpes; Eczeme; Dermatoze; Ulcerații venoase; Varice; Seboree; Furuncule; Abcese; Ten gras.

Sursă foto: Shutterstock.com

Share:

administrator

Lasă un răspuns